Събития

Пускат две нови автобусни линии във Враца

  25.10.2016 12:06             
Пускат две нови автобусни линии във Враца

Две нови автобусни линии ще има във Враца, а намерението за разширение на градския транспорт обяви в понеделник по време на сесията на общинския съвет кметът Калин Каменов. Трасетата ще имат номера 14 и 15 и ще преминават в части, които понастоящем общественият превозвач – „Тролейбусен транспорт“, не може да покрие.

„От 1 януари имаме намерение да възложим изпълнението на две линии. Трасе №14 ще тръгва от Табашки мост и ще преминава край „Кауфланд“, ДНА, ул. „Околчица“, Клуб на инвалида, ДКЦ, „Орловец“. Тя е с дължина 7.5 км и ще работи в делнични дни. По същото време ще функционира и линия №15, която ще върви по трасето от Противочумен институт, ВРЗ „Вола“, Механотехникум, база на БКС, бензиностанция „Аванти“, площад „Руски“ и ще стига до Източна промишлена зона до „ЧехПласт“, съобщи кметът Калин Каменов.

Градоначалникът допълни, че в края на януари ще има яснота по кой път ще тръгне дружеството „Тролейбусен транспорт“, чиито приходи към настоящия момент са една трета от разходите, които прави. Каменов припомни, че през последните години нито един кметски екип не е направил необходимото, за да обнови автопарка на фирмата, а възможностите за това са пропуснати в предишния програмен период на ЕС от 2007 до 2013 г.

Според Каменов възможни са три сценария пред фирмата: „Автопаркът на „Тролейбусен транспорт е в окаяно състояние, някои от машините са на по 30 години. Вариантите са или да бъдат купени нови мотриси чрез проект от Европейсската комисия, за каквото преговаряме, или чрез заем от кредитна институция. Третият вариант е да не правим нищо и така да фалираме фирмата. Аз не искам да бъде закривано дружеството“.

Кметът на Враца допълни, че досега са били организирани срещи с консорциуми с опит в транспортните услуги от Франция, Чехия и Китай, за да се търси вариант. Отделно от това ситуацията е обсъдена и с МОСВ, за да се търси екологично обоснован изход. Каменов припомни, че преди няколко месеца е взел тежко решение, когато е предложил за нуждите на „Тролейбусен транспорт“ да бъдат купени автобуси втора ръка, но далновидността на това решение е проличало през лятото и е помогнало на фирмата.