Събития

Ядем най-скъпите яйца в България

  25.10.2016 08:48             
Ядем най-скъпите яйца в България

Яйцата в Северозапада са най-скъпи, това показва анализът на земеделското министерство. Хората в областите Монтана, Враца и Видин си купуват яйца размер L за 30 стотинки. За сравнение в Смолян те са по 23 стотинки за брой. На едро големите яйца иначе са по 17 стотинки, но докато стигнат до купувачите цената им се вдига доста.

Захарта пък е поскъпнала за седмица в Монтанско с 3 стотинки. Слънчогледовото олио, яйцата и брашното запазват цената си, показват анализите на министерството на земеделието и храните.

В складовете шекера  вече се търгува за 1,55 лева на килограм. В големите хипермаркети захарта върви по 1,74 лв./кг, а в по-малките търговски обекти по 1,75 лв./кг. Най-евтина е в Бургас, където се продава на едро по 1,30 лв./кг, а най-скъпа е в Сливен, където е 1,83 лв./кг.

Рафинираното слънчогледово олио остава без промяна на едро и на дребно. По тържищата литърът в Монтанско се предлага за 2,18 лв. Средно по 2,49 лв. пък върви по хипермаркетите, а в другите търговски обекти - по 2,71 лв. През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите вериги са средно с 5 ст./л по-ниски от тези в по-малките магазини. Най-голяма разлика между цените  на едро и на дребно се наблюдава в Плевен - 0,75 лв./л в хипермаркетите и 0,81 лв./литър в другите търговски обекти.

Брашното запазва цената си. На едро в област Монтана се търгува по 84 ст./кг. С 20 ст. по-скъпо е в хипермаркетите, а в по-малките магазини килограмът струва 1,10 лева. Най-евтино е във Враца, където по складовете го дават за 56 ст./кг. Разликата в цените на едро и на дребно в страната на брашното е средно 21 ст./кг за големите търговски вериги и 26 ст./кг за по-малките магазини. За поредна седмица маржът е най-голям във Враца. От склада до магазина цената скача средно с около 50 стотинки за килограм.