Събития

Приятели на Радичков се събират край вековен дъб

  23.10.2016 12:29             
Приятели на Радичков се събират край вековен дъб

Приятели на Радичков се събират утре - 24 октомври край вековния дъб в Калиманица. Погълнатото от водите на язовир „Огоста“ село е родното място на големия българин Йордан Радичков. Днес от селището е останал само вековният дъб. Всяка година в деня на рождението на писателя под клоните му си дават среща негови приятели, за да отдадат своята почит.

В Монтана и Берковица от години в края на октомври се провеждат Радичкови дни. В областния град те започнаха с биеналето „Тенец”. Майстори на четката  от различни краища на страната претвориха причудливия свят на писателя върху платно. Писателите Мартен Калеев и Александра Симеонова разказаха пред ученици за духовната вселена на Радичков в регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана, а децата четоха на глас "Ние, врабчетата".

В детски център "Камбанка" в Берковица празникът е съпроводен с мултимедийна презентация "Радичков и Берковица" , поклонение пред Дървото на Радичков и среща-разговор за писателя.В къщата-музей "Иван Вазов" откриват фотоизложба "Радичковият Северозапад".

"Прекланям се пред сърцеведа на дивния Северозапад. Ако сега ни гледа от небето ще се усмихне и ще ни попита какви ги вършим, здраво ли се крепим на земята...", казва художникът  проф. Галилей Симеонов - съученик и приятел на Радичков .