Събития

Община Мездра подписа договор за сътрудничество

  20.10.2016 17:16             
Община Мездра подписа договор за сътрудничество

Официална делегация от Община Мездра бе на посещение в Албания, където гостува в общините Либражд и Булкиза. В състава и бяха кметът Генади Събков, председателят на общинския съвет Яна Нинова и изпълнителният директор на националната асоциация на председателите на общински съвети Делян Дамяновски. Те имаха възможността да се запознаят с албанските общини, като домакини бяха кметовете на Булкиза и Либрадж Кастриот Гура и Мелаим Дамзи.

„Смятам, че ние можем да си помогнем в доста отношения, а близостта на бит и култура ни дава нови полета за сътрудничество – изкуства, туризъм, спорт и др.“, изтъкна Генади Събков.

По време на визитата бяха подписани договори за сътрудничество между Мездра и двете албански общини-партньори – Булкиза и Либрадж, разположени в Източна Албания и по-точно в областта Голо Бърдо.

„Ние сме много близки като бит и култура. Неочаквано, но доста традиции, които са ендемитни за България, съществуват и в Албания“, допълни Събков.

Булкиза и Либрадж са общини с много населени места в местността Голо Бърдо, която е населена предимно с етнически българи. Общият  им брой е около 80 000.

„Всички те се радват, когато се спомене името България, а ние сме готови да помогнем с нашия опит”, каза още кметът на Мездра.

През тридневния си престой в Албания гостуващите българи посетиха столицата Тирана, както и градчетата Елбасан и Дуръс, придружавани от председателя на дружеството на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо” Хаджи Пируши.