Събития

Започна акция за кучета във Видин

  20.10.2016 16:47             
Започна акция за кучета във Видин

Кметът на Видин Огнян Ценков посети общинския приют за кучета и се запозна с работата на екипа на фондация „Четири лапи”, който от вторник изпълнява поетите ангажименти след подписан договор с местната управа. Целта е овладяване и контрол на популацията на безстопанствените кучета по хуманен начин, утвърден от Световната здравна организация.

„Едно от нещата, които установява общинското ръководство като причина за безконтролно възпроизводство на безстопанствени кучета, е именно отношението на жителите. Затова действително трябва да се промени съзнанието на хората”, каза Огнян Ценков.

От „Четири лапи” подчертаха, че когато веднъж се установи контрол върху собствениците на домашни любимци, тогава може да се предотврати непрекъснатия приток на нови животни на улицата. „Безотговорното отношение на собственици на домашни любимци и спазване на контролните функции, както от страна общината, така и от страна на Областна дирекция „Безопасност на храните”, няма как да случат нещата”, коментира д-р Марина Иванова, директор на фондация „Четири лапи” за България.

Видинският кмет заяви, че съвместната работа с организацията е показателен пример, че местната власт търси решение за овладяване на безконтролното разпространение на популацията на бездомните кучета. Той допълни, че цялата дейност ще бъде осъществена по хуманен начин и съобразена с изискванията на Закона за защита на животните.

От фондацията съобщиха, че всички във Видин могат да сигнализират за безстопанствени животни на телефон 0888 002 385. Екипът на „Четири лапи” ще ги залавя, обезпаразитява и кастрира.

„Ако искате приятел, елате в приюта и си осиновете безпородно куче. Практиката показва, че те са по-здрави и по-верни от останалите”, призова д-р Иванова.