Събития

Отслужиха Божествена света литургия в храма в Търнава

  20.10.2016 16:44             
Отслужиха Божествена света литургия в храма в Търнава

В село Търнава отбелязаха 125-годишнината от освещаването на храм "Св.ап.и ев.Лука". Събитието събра в обновената църква миряни и гости във вторник и започна с Божествена света литургия. Беше осветен и раздаден курбан за здраве.

„Построена от родолюбиви търнавчани, изцяло с дарения, църквата е храм на вярата българска. Във времето има своите години на възходи, рушения и надежди. И може би днес повече от всякога ни е нужно да знаем кои сме и какво трябва да пазим, за да ни има като народ. Днешният празник в Търнава показа за пореден път, че въпреки трудностите заедно успяваме да пазим онова, което имаме”, изтъкна в словото си кметът на белослатинското село Габриел Раловска. Тя изрази  благодарностите си към църковното настоятелство, доброволците и към Стилиян Чомаковски, „който е приел обновяването на храма като своя лична кауза”.

Празникът уважиха народният представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев, кметът на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков, председателят на ОбС –Бяла Слатина Веселка Борисова. Празничната литургия се водеше от внука на отец Симеон Велковски- Любомир Казашки, а сред гостите беше и още един специален човек- внукът на първия поп в селото- отец Спиридон.