Събития

Самоук художник подреди изложба в Белоградчик

  19.10.2016 12:09             
Самоук художник подреди изложба в Белоградчик

Художникът Димитър Вецин подреди 60 живописни платна в художествената галерия „Вълчо Вълчев“ в Белоградчик. В града, през 1990 г., самоукият талант, който е роден в село Орешец, представя своята първа самостоятелна изложба. По това време той все още е неизвестен, търсещ своя стил на рисуване.

На откриването на поредната му експозиция присъстваха много негови приятели, съученици, роднини и представители на белоградчишката общественост, които споделиха, че след 26 г. забелязват един завършен във възгледите си художник, разпознаваем и оригинален в изказа си творец. Картините, които Вецин представя, са рисувани през последните 10 г., но връщат носталгично във времето на неговото детство. Всичките разказани чрез четката му сюжети са преживяни и почувствани истински от твореца, защото персонажите в тях са неговите съселяни, хората, с които той години наред е живял. Истински и непринудено ги е почувствал, защото те не са нещо далечно и непознато, напротив - близко до душата, сърцето и същността му.

„Да затвориш в едно малко пространство на картината толкова много емоции, носталгия, празници и обичаи и те да въздействат така силно на сетивата, това е наистина труднопостижимо“, коментираха естети.

Гроздобер или сенокос, посрещане на Коледа или крадене на невяста, всичко това авторът разказва, като една приказка, изпълнена и със закачка, и с радост, и с умиление. Но той не отминава и темата за самотата и старостта.          

За своята активна творческа дейност, творецът е удостоен с много призове - втора награда от първия международен салон на наивистите в Букурещ през 1977 г., диплом за най-добре представил се автор на „Арт Експо“ в София през 1978 г. и голямата награда в петата национална изложба „Пейзаж“ във Видин през 2013 г. Зад гърба си Димитър Вецин авторът има 47 самостоятелни изложби. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери от цял свят - Фрaнция, Италия, САЩ, Канада, Китай и др.

Изложбата му в Белоградчик ще продължи до средата на ноември.