Събития

Европейските прокурори дойдоха в Монтана

  29.09.2016 16:17             
Европейските прокурори дойдоха в Монтана

Четиримата магистрати, които от края на май проверяват работата на българската прокуратура дойдоха в Монтана. Те са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания и са специалисти в разследването на тежки престъпления и корупция.

Мисията им ще продължи до края на годината. Тогава ще има доклад, който трябва да е публичен.

Четиримата прокурори са поискали от нашите магистрати няколко провалени дела - за източването на 7.5 млн. евро от програма „САПАРД”, което вече седма година отлежава в съда, за прекратеното разследване с бившия лидер на БСП-Варна Борислав Гуцанов, който вече успя да осъди държавата в Страсбург. Третото дело е за кражбата на фирмата на германския гражданин с български произход Константин Мавродийски. Това дело е на 13 години, а разследването бе прекратено без резултат.

Нашите прокурори са дали на европейските 3 свои успешни дела - срещу генерал Кирчо Киров, който засега е осъден на 10 години затвор на втора инстанция, разследването за корупционните практики в ДАИ и срещу пловдивска група за пране на пари.

В Монтана четиримата експерти ще бъдат в полицията, следствието, прокуратурата и съда. Ще се срещнат и с представители на НАП и митниците.

Точната причина за визитата обаче се пази в тайна.