Събития

Двойно по-висока безработица отчетоха във Врачанско

  27.09.2016 15:00             
Двойно по-висока безработица отчетоха във Врачанско

Безработните във Врачанска област са двойно повече от нивото на хората без препитание за страната, стана ясно на редовния брифинг в бюрото по труда в града под Околчица. Ако средно в България хората без препитание през август са били 7.97% от трудоспособното население, във Врачанско техният процент е 16.62%. Конкретно за трудовата борса в града под Околчица данните са 9.96%, като за община Враца безработните са 8.21%, а за община Криводол – 34.81%.

„Най-високо остава нивото на безработица в община Хайредин – 63.03%. В Борован вече е с 54.67%, трета е позицията за Криводол, а четвърта за община Бяла Слатина с 32.09%“, съобщи директорът на бюрото по труда Маргарита Ангелова. В останалите общини от Врачанско нивата на безработицата се колеба между 20 и 30%.

В Бюрото по труда във Враца обръщат особено внимание на младите хора без постоянно препитание.

„410 са регистрираните при нас младежи на възраст до 29 години, като във Враца те са 308. Почти 6% от тях са без специалност, а четирима от всеки десет имат основно или по-ниско образование“, допълни Ангелова.

През септември в общините Враца и Криводол започва реализация на програми за наемане на работа на млади хора, което се очаква да намали нивата на безработица.