Събития

Китай има интерес да изгради пътя от Видин до Ботевград

  27.09.2016 09:33             
Китай има интерес да изгради пътя от Видин до Ботевград

„Готови сме да обсъждаме участието на китайски компании в реализирането на проекти в областта на инфраструктурата, транспорта, енергетиката", заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на ХVІ сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в София.

"Няколко са приоритетните проекти, по които работи министерството на икономиката и в които бихме искали да привлечем китайски инвестиции", обясни заместник-министър Петров. Сред тях са "Свободна зона Видин" ЕАД и изграждането на скоростен път Видин-Ботевград, който би могъл да допринесе за постигането на надеждност и непрекъснатост на товарните превози от Китай към Европа.

От министерството на икономиката отчитат, че след последната сесия на Смесената комисия през 2014 г. китайските инвестиции у нас са се разширили и допълват, че в момента се работи по проекти за създаване у нас на предприятия за производство на олио, на електрически автомобили, както и на скоростни влакове.