Събития

Хранят без пари 148 бедни и бездомни

  26.09.2016 16:10             
Хранят без пари 148 бедни и бездомни

Общо 148 човека ще се хранят в обществена трапезария, след като официално стартира проектът „Топъл обяд в Община Видин“. Той се реализира по Оперативна програма „За храни и/или основно материално подпомагане” и е на стойност 78 632 лв., като средствата се осигуряват от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Община Видин предоставя услугата на 148 човека, който са неосигурени, самотноживеещи с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца, с доказана липса на доходи и близки, скитащи и бездомни деца, семейства, получаващи минимални пенсии, инцидентно пострадали от бедствия и аварии.

Подпомагането на доставчиците на услугата „Обществени трапезарии” се реализира на конкурсен принцип чрез одобрението на проекти, като дейностите обхващат територията на Община Видин. В тази връзка се дава възможност трапезариите да надградят дейността си и да функционират в останалия период от годината, за който не е предоставено национално финансиране. Същевременно се осигурява перспектива и за създаване на нови трапезарии за целогодишно обслужване в тези общини, които не са финансирани от фонд „Социална закрила“. Определянето на вида хранителни продукти, които ще бъдат закупувани за приготвяне на топлия обяд, се извършва от Община Видин. Гарантира се разнообразно седмично меню, с което да се осигури балансирано хранене на целевата група, при спазване на изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене.

За улеснение на ползващите услугата има новооткрити обекти в квартал Нов път, в детските млечни кухни на ул. „Широка” и в ж.к. „Г. Бенковски”, в Дунавци, както и в селата Пешаково, Градец, Генерал Мариново, Гомотарци, Новоселци.

Услугата ще продължи до края на април догодина, уточниха от местната управа.