Събития

Парите от Европа не са за нови бежански центрове

  25.09.2016 14:05             
Парите от Европа не са за нови бежански центрове

Помощта, която ни дава Европа, за да се справим с очаквания бежански поток, не е за нови бежански центрове. Европейската комисия съвсем точно е описала за какво да се използват тези средства, каза в Монтана евродепутатът Сватослав Малинов.

„България получава помощ от Европейския съюз за обновяване на техническото оборудване и превозните средства, контрол на външните  граници, разширяване и модернизация на комуникационните системи. 20% от сумата е предвидена за сградния фонд на съществуващите бежанските лагери”, допълни Малинов.

Отпускането на пари от Европейския съюз за охраната на българските граници е безспорно постижение, за което са работили много хора през последните години. Тази сума няма нищо общо с други бюджети, не се взема от различни фондове и няма да бъдат ощетени нито пенсионерите, нито работещите по проекти, коментира евродепутатът.

„От много време настояваме България да бъде подпомогната справяне с бежанската вълна и компенсирана за периода 2013/2014 година. В началото на  кризата през 2012/2013 г. се сблъскахме с неочакван факт. Когато се говореше за граница на Европейския съюз, България се пропускаше, не присъстваше в документацията.  Тогава не успяхме навреме да формулираме спешността на задачата, липсваха ни уменията бързо и майсторски да поискаме това, което ни се полага по право. Сега страната ни е навсякъде, където става дума за бежанци и за граница. След Гърция и Италия, които безспорно са много по-засегнати от нас,  следва България”, подчерта Малинов.

Евродепутатът дойде в Монтана на среща с учениците от професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, като част от инициативата „Европейско междучасие”.  Поне един възпитаник на училището ще бъде в Брюксел следващата година, подчерта той.  „Посетих вече 49 училища в страната, но това е едно от най-подредените и с най-мотивираните ученици. Тази инициатива е в подкрепа на моята позиция, че гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в средните училища ”, подчерта Малинов.