Събития

Машина продава лекарства във Враца

  21.09.2016 16:14             
Машина продава лекарства във Враца

Във Враца от няколко години няма денонощна аптека, но благодарение на един бизнесмен, има откъде да се купят лекарства, когато фармацевтичните обекти са затворени. Това обикновено е времето между 22 ч. и 8 ч., а тогава необходимостта от медикаменти е най-наложителна, твърдят жители на областния град.

От началото на май на бензиностанция „БГ Ойл“, която се намира на изхода на Враца по Оряховско шосе, е монтиран вендинг апарат с лекарства.

„Направихме тази инвестиция, защото се стремим да отговорим на потребностите на нашите клиенти. Знаете, че на бензиностанция се спира по необходимост - без значение дали става дума за зареждане с гориво, за храна или от друга нужда“, коментира причините собственикът на бензиностанцията Цветан Атанасов. Това е единственото място във Враца, от което могат да се купят лекарства през нощта. В 22 ч. затварят аптеките в града, до толкова работи и дрогерията, към която спада и вендинг апарата „БТ Фарма“. Машината е заредена с 85 медикамента, като основно става дума за обезболяващи лекарства.

„Всеки медикамент е описан и му се знае мястото. Регламентът е направен според наредба на Агенция по лекарствата, която урежда продуктите за вендинг апарати“, допълни Атанасов. Всеки, който си мисли, че може да постави подобна машина обаче, трябва да изпълни много изисквания. Най-важното от тях е да притежава аптека или дрогерия, която има права да търгува с лекарства.