България

След въпрос на Явор Хайтов в парламента Горанов попари 400 000 работници: Без ваучери за храна до края на годината

  16.09.2016 17:19             
След въпрос на Явор Хайтов в парламента Горанов попари 400 000 работници:  Без ваучери за храна до края на годината

Правителството не възнамерява да отпусне повече квоти за отпечатване на нова емисия на ваучерите за храна - това стана ясно днес (16.09) по време на традиционния парламентарен контрол. Врачанският депутат от "Народен съюз" Явор Хайтов и колегата му от групата на БДЦ Петър Петров попитаха министър Владислав Горанов: "Какво ще предприеме министерството на финансите, за да не лиши 400 000 български семейства от ваучери за храна до края на годината?" От въпроса им стана ясно, че близо хиляди бъэлгарски семейства ще останат без бонуси към заплатите си за 5 месеца - от август до декември, заради ограниченията, въведени от Министерство на финансите и огромния интерес към купоните за храна, които им дават техните работодатели.  Причината за това е, че "квотите за ваучерите за храна тази година са изчерпани по средата на годината и няма да има възможност до края на годината да бъдат изплатени", отговори министър Горанов. 

По данни на Асоциацията на операторите на ваучери, квотата на МФ е недостатъчна – през 2016 г. тя е фиксирана на 260 милиона лева, разпределена на 130 квоти по 2 милиона. Според асоциацията капацитетът е изчерпан, тъй като все повече работодатели се възползват от възможностите да раздават ваучери за храна на своите работници. 

Депутатът от "Народен съюз" Явор Хайтов припомни, че синдикатите отдавна са алармирали, че това ограничение ще доведе до социално напрежение, тъй като реалното намаление на заплатите е с около 300 лева, тъй като практиката е да се дават по 60 лева под формата на ваучери. Бизнесът и синдикатите настояват квотите да отпаднат или да се намери по-справедлив механизъм за определянето им. От асоциацията на операторите на ваучери посочват, че от 42 страни в света, в които действа подобна система, само у нас има квоти. В съседна Румъния например през 2004 г. са премахнати квотите, което не е довело до драстично увеличение на използваните ваучери. "Ваучерите се смятат за начин за изсветляване на икономиката", припомни още Хайтов.

Владислав Горанов обаче категорично заяви, че до края на годината няма да има ваучери, като обвини за изчерпването Асоциацията на операторите за ваучери и работодателите, които използват купоните, за да намаляват заплатите на своите работници.

В реплика Явор Хайтов посъветва министър Горанов в "Бюджет 2017" да бъдат добре пресметнати тези ваучери и да не бъдат ощетени българските граждани.  Депутатът от "Народен съюз" препоръча в полза на българския бизнес с тези ваучери и да се пазарува само българска храна, за да бъде стимулирана родната икономика. Горанов се противопостави и на това предложение с оправдението, че то е неприложимо, тъй като сме страна-член на ЕС.