Спорт

Канят 14-годишен от Криводол за дебют в автокроса

  31.08.2016 16:36             
Канят 14-годишен от Криводол за дебют в автокроса

14-годишният Васко Спасов от Криводол може да кара в шампионата по автокрос от следващата година. Това му съобщи лично президентът на българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев. Шефът на БФАС и заместник спортният министър Асен Марков наблюдаваха VII кръг от рали кроса на писта „Строител” в Криводол.

Още през миналата година бащата на младока - инж. Спас Спасов му взе „Субару Импреза“. Състезателният автомобил е към 400 конски сили, но Васко не може да го кара в българския рали шампионат. Имаше опция федерацията да направи „бейби” група, но това не стана тази година.

„Разполагаш с мощен автомобил, но с него засега може само да тренираш. Ако искаш от следващата година е възможно да караш в автокроса, като за целта подготвяме пилоти на по 15-16 г.”, сподели Владимир Илиев пред Васко Спасов. Федерацията обмисля да закупи електрически състезателни коли за автокроса, за да да бъдат по-безопасни за младите пилоти. Ако това не стане, всеки сам ще трябва да се снабди с бъги.

За кадем на младия Васко Спасов и неговия екип шефът на федерацията Владо Илиев си направи снимка за спомен. 14-годишният пилот може да получи лиценз за рали кроса чак за състезателната 2018 г. Младокът от Криводол уверено върви по стъпките на друг пилот от АМК Старт-Н  - Иван Сашов Иванов, който от 17-годишен е по пистите в България.