Събития

Солени глоби заради отпадъци в Козлодуй

  28.08.2016 13:29             
Солени глоби заради отпадъци в Козлодуй

Граждани и фирми, които изхвърлят нерегламентирани отпадъци в Козлодуй ще бъдат глобявани, заяви зам.-кметът Юрик Мартинов.

За пореден път бе почистена основно временната площадка за съхранение на строителни и биоразградими отпадъци.

„Площадката се намира северно от спортната зала в града. Най-често вечер и сутрин рано там се изхвърлят битови отпадъци, което е в нарушение разпоредбите на общината и на РИОСВ. Нещо повече, в последните два месеца боклукът се запалваше от недобросъвестни граждани, което създава допълнителни трудности и изключителни неудобства на живеещите наблизо. За пореден път апелираме гражданите да спрат да използват площадката за сметище за всякакви отпадъци”, призова Мартинов. Според местната управа там могат да се съхраняват само строителни и биоразградими отпадъци.

„Правим всичко по силите си, за да почистваме и извозваме отпадъците, има отделени 30 000 лв. за тази дейност, но нека да е ясно, че те могат да станат повече, ако гражданите продължат да третират площадката като постоянно сметище, да изхвърлят непрекъснато боклуци, а и да ги палят”, коментира зам.-кметът. Той се обърна към обществеността на Козлодуй да бъде активна, гражданите да сигнализират незабавно при подобни ситуации, за да се реагира своевременно.

Съгласно нормативни разпоредби глобата за граждани и юридически лица, които изхвърлят нерегламентирани отпадъци и предизвикват запалване, е в размер на 500 лв., припомни Мартинов след проверката на експерти на РИОСВ, които бяха в Козлодуй.

До момента са подадени 16 разрешения за извозване на строителни и земни отпадъци на площадката. В бюджета са постъпили 21 700 лв. от издадените разрешения от началото на т.г. От 25 август на временната площадка за съхранение на строителни отпадъци и биоразградими такива е поставена охрана. В скоро време ще се монтират и камери, които да следят района.