Събития

Глория даде старт на Видинския панаир

  27.08.2016 13:25             
Глория даде старт на Видинския панаир

Хиляди хора прекрачиха прага на традиционния панаир във Видин, за да присъстват на официалното му откриване вчера. Началото на концертната програма постави една от най-популярните и обичани поп-фолк изпълнителки у нас – Глория. Тя благодари на общината за поканата и лично на кмета Огнян Ценков, който излезе на сцената и подари на певицата букет цветя.

Видинският кмет приветства с „добре дошли” гостите на първата панаирна вечер. Той припомни накратко любопитната история на над 100-годишния панаир, който се организира първоначално като земеделско-скотовъдно изложение. Малко след това обаче общинските съветници решават всяка година да има панаир във Видин. Постепенно той набира популярност, има свой Правилник и става известен дори зад граница. Точно поради огромния интерес от страна на сърби и румънци, се въвеждат облекчения при преминаването на границата и превозната такса на параходите и железницата е намалена със 70% по време на провеждането му. „Щастлив съм, че и тази година панаирът се радва на многобройни посетители. Община Видин прави всичко възможно, за да запази жива една дългогодишна традиция, която води началото си от 1892 година. Повече от век след началото на тази обичана от хората традиция, вратите на Видинския панаир отново са широко отворени. Бъдете наши скъпи гости от днес до 3 септември! Нека се забавляваме заедно и догодина отново да се срещнем тук като добри приятели!” – каза в приветствието си Огнян Ценков и обяви Видински панаир 2016 за открит.

В тазгодишното издание участват над 130 производители, търговци и занаятчии от цялата страна – София, Сливен, Габрово, Разград, Троян, Търговище, Панагюрище, Лом, Берковица, Петрич, както и от две сръбски общини – Княжевац и Свърлиг. Разнообразието на стоки, атракциони и забавления е голямо.

Заедно с ръководния си екип и гостите, пристигнали от няколко общини в България, Румъния и Сърбия, кметът на Видин Огнян Ценков посети щандовете на панаира и разговаря с много от участниците и хората, дошли на изложението. Той разгледа специално изложбата, представена от патриотичен клуб „Бдинци”, която се радва на голям интерес.

За четвърта поредна година традиционният Видински панаир се провежда в близост до крепостта „Баба Вида”, на територията на бившето военно поделение. За обезпечаване на сигурността и реда се грижат полицейски служители от Районно управление - Видин, след сключен договор с общината. Работното време на панаира е от 10 до 2 часа, а на атракционите – до полунощ. Той ще продължи до 3 септември.