Събития

План: Видин покрива стари задължения със заем от държавата

  25.08.2016 16:40             
План: Видин покрива стари  задължения със заем от държавата

Готов е финансово-оздравителният план на община Видин, съобщи кметът Огнян Ценков. Всеки желаещ може да се запознае с документа, който е достъпен на интернет страницата на общината. По него могат да се правят предложения, а за 7 септември е предвидено провеждане на обществено обсъждане. Планът е изпратен и на Министерството на финансите. Той ще влезе в действие след приемането му от Общинския съвет. Ценков каза, че намерението на Видин е да поиска отпускането на безлихвен заем от държавата в рамките на просрочените задължения, които към момента са около 6 000 000 лв. С тези средства пък е възможно да се рефинансират взетите вече 2 000 000 лв. Финансово-оздравителният план ще се изпълнява за период от 3 години. Той е изготвен съгласно изискванията на Закона за публичните финанси, увериха от градската управа.

„Мерките, които ние сме заложили в Плана, не се различават от това, което и в момента правим: строга финансова дисциплина, събираемост на местни данъци и такси, намаляване на разходите, оптимизация на други източници на приходи и това е също във връзка с наредбата, която приехме за насърчаване на инвестициите и работата по проектите, чрез които осигуряваме временна заетост“, подчерта видинският кмет.

На срещата отчетоха, че продължава повишаването на събираемостта от местни данъци и такси. В сравнение с миналата година за периода от 1 януари до 23 август в общинската хазна са постъпили 387 500 лв. повече. Пак за същия период на сравнение броят на издадените актове се е увеличил двойно – от 420 на 882, а събраната сума е с над 720 000 лв. повече. Бяха оповестени поредните имена на 15 длъжници – физически и юридически лица.