Здраве

Учени от Аделаида: Месото е виновно за затлъстяването, колкото и захарта

  24.08.2016 15:46             
Учени от Аделаида: Месото е виновно за затлъстяването, колкото и захарта

Ново проучване сочи, че консумацията на месо допринася за нарастващото разпространение на глобалното затлъстяване толкова, колкото и консумацията на захар, пише gotvach.bg.Според учените от университета в Аделаида мазнините и въглехидратите могат да ни доставят достатъчно енергия, която да задоволи напълно нуждите ни. Освен това те се усвояват по-бързо от протеините.

Енергията, предоставяна от месото, се използва по-късно, а ако има излишък, той се съхранява под формата на мазнини в тялото. Това означава, че увеличаването на достъпността на месото може да има значителен принос към увеличаването на размера на талиите в глобален мащаб.

Уенпенг Ю, който е докторант в университета в Аделаида, прегледал данните за наличието на захар и месо и въздействието им върху затлъстяването в 170 страни и установил силна връзка между двете. След отчитане на различията между отделните страни, включително ниво на урбанизация, физическа активност и калориен прием, проучването установило, че дялът на месото сред причинителите на затлъстяване е 13 %. Дялът на захарта е същият.

Говорейки за изследванията си в сайта на университета, г-н Ю казва: Съществува догма, че мазнините и въглехидратите, особено мазнините, са основните фактори, допринасящи за затлъстяването.

Мазнините и въглехидратите в съвременните диети доставят достатъчно енергия, за да се посрещнат ежедневните ни нужди. Месните протеини се усвояват по-късно от мазнините и въглехидратите. Това прави получената от протеина енергия излишък, който се превръща и съхранява под формата на мазнини в човешкото тяло.

Проучването се различава от предишни изследвания на връзката между месото и затлъстяването, които свързват съдържанието на мазнини в месото с проблемите с теглото. Но г-н Ю казва, че протеинът в месото този, който е пряко отговорен за излишните килограми.

Професор Хенеберг е ръководител на изследователския екип по биологична антропология и сравнителна анатомия. Той твърди, че резултатите от изследванията им вероятно ще бъдат спорни, защото показват, че месото допринася за разпространението на затлъстяването в световен мащаб в същата степен, както захарта.

Вярваме, че е важно хората да внимават със свръхконсумацията на захар и някои мазнини в хранителните си режими. Въз основа на констатациите си вярваме и че месният протеин в човешката диета също има значителен принос към затлъстяването, добавя професор Хенеберг.