Събития

Кметът на Козлодуй уважи лекари на Бабинден СНИМКИ

  21.01.2020 17:11             
Кметът на Козлодуй уважи лекари на Бабинден СНИМКИ

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Бабинден. Това е и празникът на професионалистите, които се грижат за появата на новия живот.

В Козлодуй в НЧХП „Христо Ботев” се отпразнува  Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден - по стар стил, по нов празникът бе на 8 януари.

От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който обществото  отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

На празника присъстваха Маринела Николова кмет на община Козлодуй, Николинка Тодорова председател на общински съвет Козлодуй, лекари АГО и целия персонал на отделението при МБАЛ „Св.Иван Рилски” Козлодуй, дами и жени от пенсионерските клубове в града и община Козлодуй.

Община Козлодуй  съвместно с   НЧХП „Христо Ботев” Козлодуй и Квартален клуб на пенсионера „Турлашка махала”, организираха кратко тържество по случай празника и много лакомства - домашно приготвени.

Направен бе водосвет от отец Пламен за здраве, късмет, успехи и да се родят в Козлодуй  и общината    многобройни бебчета – здрави, усмихнати и трудолюбиви!

С кратка музикална програма – стихчета и хора  в изпълнение на деца от Козлодуй бяха поздравени  всички акушер-гинеколози и целия екип на АГО.

С аплодисменти бяха посрещнати д-р Башлиев, д-р Димова, д-р Горанов  акушер-гинеколозите от АГО при „Св.Иван Рилски” Козлодуй, където се пресъздаде обичая„Бабуване”от д-р Башлиев и д-р Горанов.

Кметът на Козлодуй Маринела Николова с радост и уважение поздрави целия персонал на АГО – Козлодуй и им пожела здраве и много здраво родени бебчета. Кметът на община Козлодуй Маринела Николова не пропусна, както винаги да подари огромни подаръци и цветя на целия персонал на АГО отделение с което изрази вниманието си и благодарността за появата на новия живот.