Свят

Близо 80 опасни затворници избягаха от затвор в Парагвай

  20.01.2020 13:51             
Близо 80 опасни затворници избягаха от затвор в Парагвай

Близо 100 затворници, много от които членове на голяма бразилска банда, занимаваща се с наркотици и трафик на оръжие и смятани за "много опасни", избягаха в неделя от парагвайски затвор близо до границата с Бразилия, съобщи полицията, цитирана от АФП.

Затворниците, както бразилци, така и парагвайци, избягали през тунел, изкопан от затвора в граничния град Педро Хуан Кабалеро, заяви говорител на полицията. "Най-добрите ни служители са изпратени на границата, за да се опитат да задържат затворниците", каза говорителят.

Броят на избягалите е 76, включително 40 бразилци и 36 парагвайци, съобщиха властите. Министърът на правосъдието Сесилия Перес отправи остри критики, като заяви, че на затворниците сигурно са били необходими "няколко седмици", за да построят тунела, и добави: "Очевидно е, че служителите не са знаели нищо и не са направили нищо."

Управителят на затвора беше уволнен и десетки пазачи бяха арестувани.

Повечето от избягалите са членове на престъпна банда, известна като First Capital Command, една от най-мощните банди в Бразилия. Сред избягалите има участвали в клане миналия юни в затвора Сан Педро, заявиха от полицията.

Сеселия Перес, министърът на правосъдието, изрази подозрение, че служители на затвора също участват в тази корупционна схема, като добави, че избягалите се смятат за "изключително опасни".

Прокопаният от затворниците тунел бил като по филмите, той дори имал вътрешно осветление, каза говорителят на полицията. Той започвал от затворническа баня, а между тунела и най-близкия пост за охрана има само 25 метра. Разследващите са открили и стотици торби с пясък.

Дарик