България

Националният рамков договор за денталните дейности влезе в сила

  15.01.2020 16:33             
Националният рамков договор за денталните дейности влезе в сила

Националният рамков договор /НРД/ за денталните дейности влезе в сила от 1 януари тази година, след като на 14 януари бе обнародван в бр. 4 на Държавен вестник. Новият НРД бе подписан на 23 декември м.г. между Националната здравноосигурителна каса и Българския зъболекарски съюз и е за срок от 3 години. Промените, които носи НРД 2020-2022 за денталните дейности, са отпадането на възрастовото ограничение за пациенти, които са напълно обеззъбени и имат право на протези, както и увеличените стойности, с които касата финансира някои стоматологични дейности.

Здравната каса плаща по 200 лв. за труд на стоматолога за поставянето на протези /съответно по една за горна и долна челюст/, както и за контролните прегледи, полагащи се за срок от 4 години. Условието е да е налице пълно обеззъбяване на пациента. Изработката на самите протези обаче е за сметка на здравноосигурените лица. Досега касата отпускаше тези средства на зъболекарите само за хора на възраст между 65 и 69 години. От 1 януари това ограничение отпада и всеки над 18-годишна възраст може да използва тази възможност.

Повече са парите, които Здравната каса плаща на стоматолозите за някои от основните дейности. За сметка на НЗОК са 1 обстоен преглед със снемане на орален статус веднъж за календарната година и допълнителен преглед за бременни и 4 лечебни дейности за календарната година /пломба, изваждане на зъб или до две лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб/ при лица до 18 години. При тези над 18 години пакетът включва 1 обстоен преглед със снемане на орален статус веднъж за календарната година и допълнителен преглед за бременни и 3 лечебни дейности /пломба или изваждане на зъб/.

От 8,20 лв. на 10,20 лв. се увчеличава цената за извършен преглед при стоматолог при лица до и над 18 години. За направата на пломба касата ще заплаща на стоматолозите по 39,18 лв. срещу 36,25 лв. досега за лица до 18 години и по 35,18 лв. срещу 32,25 лв. досега за лица над 18 години. При децата изваждането на зъб ще бъде 15,74 лв. или 39,18 лв. съответно за временен или постоянен зъб. При възрастните екстракцията на зъб ще бъде заплащана на стоматолозите по 35,18 лв. при 32,25 лв. досега. Същата ценова промяна има и за обтурацията /пломба/ при възрастни. Най-голямо увеличение на парите има при лечението на пулпит до 18 г. - Здравната каса вече ще заплаща по 68,93 лв. Тази стойност до м.г. беше 21,92 лв.