България

Смъртен случай след туберкулоза в Бургас

  15.01.2020 14:36             
Смъртен случай след туберкулоза в Бургас

Мъж е починал от туберкулоза в Бургас. През последната седмица са потвърдени още два случая на заболели в региона. Починалият е на 49 години от Руенско. Постъпва в белодробната болница в областният център в изключително тежко състояние.

Това е една тежка форма на белодробна туберкулоза на един човек, който е 71-ви набор, който е запуснат, който пуши и пие, и живее в едно отдалечено село – самотник, без роднини“, казва д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробната болница в Бургас.

От Здравната инспекция в Бургас потвърдиха, че се касае за мъж, който е с нисък социален статус, нямал е личен лекар и не е потърсил навреме здравна помощ.

Вчера са потвърдени още две положителни проби за туберкулоза. Когато трябва да се постави бърза диагноза се прави генетичен тест, уточниха специалистите. Той обаче е скъп и се отпуска от Министерството на здравеопазването само на четири болници в страната. Бургаската белодробона болница разполага с 50 теста за цяла година. При стандартния тест пробата излиза до шокиращите 56 дни.

Силно е да се каже, че се връща жълтата гостенка, тя винаги е била тук. Ние се борим да стигнем средният стандарт в Европа, който е 14-16 заболели на 100 000 души. При нас в Бургаска област тази цифра достига до 18“, уточни д-р Трошанова.

Заболелите през миналата година в Бургаски регион са 79, сред тях и деца. От тази година обаче отпада една от пробите „Манту” от имунизационния календар, казва д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас. “Има няколко приема на задължителна ваксина срещу туберкулоза , като от от 1 януари тази година, отпада единият прием на 11–годишна възраст на задължителна ваксина.“

От Здравното министерство твърдят, че промените са в съответствие с препоръки на Световната здравна организация.

Дарик