Здраве

8 заболявания, които засягат по различен начин мъжете и жените

  13.01.2020 11:01             
8 заболявания, които засягат по различен начин мъжете и жените

Въпреки че мъжете и жените може да имат едни и същи заболявания с подобни симптоми, някои от тези състояния ги засягат по различен начин.

Често дамите изпитват на гърба си повече симптоми, а някои болести засягат по-тежко господата. Това е и една от причините продължителността на живота на двата пола да е различна.

1. Косопад
Мъжете са по-склонни да загубят косата, когато остаряват, от жените. Господата оплешивяват, тъй като тестостеронът при тях има по-голямо влияние върху косата. Той се превръща в дихидротестостерон - хормон, който кара косата да изтънява.
Загубата на коса при мъжете може да започне още през 20-те им години. При жените това може да не е забележимо до 50-те или 60-те години, а загубата на коса при тях е свързана с гени или медицинските състояния.

2. Акне
Жените страдат от акне по време на менструалните цикли и менопаузата, тъй като нивата на хормоните им са нарушени. И двата пола могат да имат акне от детска възраст до зряла възраст, но при мъжете обикновено трае по-дълго, тъй като те произвеждат повече себум - мазното вещество, отговорно за акнето.

3. Множествена склероза
Множествената склероза е 2 до 3 пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Въпреки това тя често е по-тежка при силния пол. Когато става въпрос за прогресиращата му форма, известна като първично-прогресираща множествена склероза, броят на мъжете може да бъде по-голям от този на дамите.

4. Остеопороза

Жените са 4 пъти по-склонни да развият остеопороза от мъжете. Това състояние се наблюдава най-вече при дами над 50 години заради факта, че техните кости са по-леки и по-тънки.

5. Инсулт
Въпреки че мъжете и жените усещат едни и същи симптоми в случай на инсулт, дамите може да почувстват допълнителни и различни признаци като затруднено дишане, халюцинации, припадък, повръщане, възбуда, гърчове и хълцане.

6. Инфаркт
Мъжете и жените може да изпитат напрежение в гърдите, което се усеща все едно слон е седнал върху гръдния им кош, когато получават инфаркт. Въпреки това представителките на нежния пол може да са жертви на сърдечен удар и без да усетят този симптом. Вместо това те може да почувстват натиск или болка в долната част на гърдите или горната част на корема, задух, замаяност, силна умора или да припаднат.

7. Депресия и тревожност
Жените страдат депресия и тревожност по-често от мъжете. Това се случва, защото жените изпитват неща, които мъжете обикновено не усещат върху гърба си - насилия, основани на пола, социално-икономически недостатъци, неравенство в доходите и подчинен социален статус.
Освен това при жените има и видове депресия, които мъжете никога няма да изпитат - по време на бременност, следродилния период, перименопаузата и менструалния цикъл.

8. Инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са по-чести при жените отколкото при мъжете, тъй като уретрата на дамите е по-къса и бактериите изминават по-малко разстояние. От друга страна, състоянието е по-сложно при мъжете, тъй като инфекциите често са свързани с блокаж на потока на урината, а не от бактерии.

Мила.бг