Лайфстайл

Неща, които не трябва да се чистят с прахосмукачка

  09.01.2020 16:01             
Неща, които не трябва да се чистят с прахосмукачка

Чистенето на счупени или разсипани неща с прахосмукачка често изглежда като най-доброто решение за момента. Въпреки това след известно време може да открием, че от този пореден уред смърди, че неговата работоспособност значително е намаляла или че е спрял да работи напълно по неизвестни причини.

И това е така, защото има някои неща, които не трябва да се засмукват в прахосмукачката.

1. Смляното кафе, утайка от кафе и какао

Ако прахосмукирате използваната утайка от кафе, това ще стане предизвика растежа на мухъл в торбичката за прах. Използваната утайка винаги е мокра или влажна. Освен това нейните прашинки се залепват за вътрешните части на прахосмукачката и става почти невъзможно да ги почистите.
Сухото кафе, както и какаото, също са опасни за прахосмукачката, защото техните малки частици може да блокират филтрите. Те също могат да влязат в двигателя и да го блокират.

2. Почва и други сухи части от стайни растения
Ако децата са разпиляли някоя саксия на пода, забравете за прахосмукачката. В този случай е по-добре да почистите паркета или килима с четка, защото вакуумът ще изтласка мръсотията по-дълбоко в уреда и ще бъде много трудно да я извадите оттам.
Освен това, ако разсипаната почва е била мокра, това може да причини някои технически проблеми на двигателя. Изсъхналите цветя и листа на стайните растения може лесно да запушат маркуча или филтъра.

3. Коса
Невъзможно е да се избегне навлизането на косми в прахосмукачката, но внимавайте за козината на животните и човешката коса. Опитайте да не засмуквате големи количества. Те запушват торбичката за отпадъци и филтрите. След като твърде много коса попадне в уреда, силата на прахосмукачката може значително да намалее.

4. Козметика
Пудра, хайлайтери и друга козметика, които изглеждат сухш, всъщност съдържат различни масла и вещества, които започват да се топят под въздействието на горещ въздух. Ето защо козметиката се счита за един от най-опасните врагове на прахосмукачката, тъй като мастните компоненти ще се стопят вътре в уреда и ще запушат механичните части и филтри. Почти невъзможно е да почистите филтрите, след като козметиката попадне в тях, и често се налага напълно да ги замените.

5. Малки хартиени части и конфети
Конфети запушват прахосмукачката за нула време, което я кара да прегрява и двигателят да спре да работи. Конфетите, които са направени от фолио, са дори по-опасни от хартиените. Частиците бързо се стопяват в прахосмукачката под въздействието на горещ въздух, забиват се на трудно достъпни места и двигателят спира да работи.

6. Електрически кабели
Може да изглежда удобно решение за почистване на електрическите кабели у дома с помощта на прахосмукачката, но дюзите и смукателната мощност може да ги повредят и да разкъсат по-малките проводници. Тези разкъсвания невинаги са видими и може да причините късо съединение или токов удар.

7. Мокър под
Опасно е да прахосмукирате под, който е твърде мокър, може да предизвикате електрически удар и късо съединение. Ако подът е леко влажен, прахосмукачката няма да прояви реакция отвън, но прахът ще стане твърд, щом стигне до дюзата и смукателната тръба. Това ще наруши силата на засмукване и може да се появи лоша миризма, от която ще бъде трудно да се отървете.

8. Малки стъклени частици
Вредите, които малките стъклени частици могат да причинят на прахосмукачката, изглеждат очевидни. След няколко почиствания ще трябва да смените меките маркучи на прахосмукачката, филтрите и торбичката, която събира прах.

9. Брашно
Експертите казват, че ако трябва да почистите брашно с прахосмукачка, обърнете внимание на това какво количество почиствате. Една малка шепа няма да навреди на устройството, но ако разлеете целия пакет, по-добре е да го съберете ръчно.
В противен случай може да повреди прахосмукачката: всички филтри ще се блокират и брашното може да влезе вътре в двигателя и да го блокират.

Мила.бг