Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев се спасява от изпадане при завръщането в елита - ІІ част

  08.01.2020 12:44             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев се спасява от изпадане при завръщането в елита - ІІ част

Тази рубрика, която излиза вече повече от 2 години на страниците на "Конкурент", трябваше да започне по друг начин. Тя беше вдъхновена от човек, който не желае да се споменава името му, но е част от "Зелената гвардия" - така наричат всеки играч на Ботев /Враца/ с над 150 мача в елита. Материалите трябваше да са продължение на Библията на футбола във Враца, написани от най-великия треньор на вскички времена Илиян Панев. Истината е, че очерците за отделните играчи и треньори на Ботев изпревариха с около година същинската му част, но понякога животът не може да бъде поставян в тесни граници и дефиниции. "Вина" за това има и управителят на "Конкурент нюз" Димитър Николов, който вдъхнови излизането на поредицата "Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти" - текстове, които вече сте чели.

Рубрика на Георги Александров

Всъщност Сашо Ангелов остави името си в историята на врачанския клуб. Под негово ръководство Ботев се завърна в елита след 20-годишно отсъствие и митарстване в долните дивизии. Но очевидно стартът на сезона не беше добър и след 4 поредни загуби наставникът хвърли оставката си, която беше приета след поражението от Монтана.

Атанас Джамбазки, който го наследи, се хвана за главата още от първата тренировка. Футболистите на Ботев бяха в тежко физическо състояние, следствие на калпавите тренировки на Ангелов, но в тактическо отношение бяха пълна скръб. Джамбазки се оказа първият истински треньор на Ботев през сезона – той нареди играчите, показа им как да се бранят и най-вече как да печелят точки. Последва нулево равенство у дома с Миньор, което беше с цената на победа най-вече заради точковия дефицит на врачани. Загубата с 1:3 в Ловеч от действащия шампион Литекс се прие като нелепа, защото до 80-та мин. Ботев удържаше резултата 1:1 след ранен гол на Бранимир Костадинов. После реферът от Варна и мездренски зет Иван Кирилов пусна гол за „оранжевите” от засада и всичко свърши.

Домакинството срещу бъдещия шампион Лудогорец показа, че „Ботев” има място в елита. Вярно, че „милионерите” от Делиормана спечелиха 3 точки на стадион „Христо Ботев”, но това стана в края на добавеното от съдията време. Ботев затрудни максимално противника, от когото до края на първенството мнозина ядоха бой. След мача гостите си позволиха да пишат декларации, че стадионът бил като „нива на ТКЗС”, а съдията Александър Костадинов, който ги подпираше цял мач, бил плашен от мутри с пищови, но развитие по този скандал нямаше, макар че Ботев сезира етичната комисия в БФС.

Врачани се вдигнаха и биха Локо /София/ насред столицата с 1:0 след попадение на капитана си Росен Ванков и се отлепиха от дъното. Последва ново равенство у дома – този път 0:0 срещу Черноморец, като мнозина определяха бургазлии за фаворит в мача заради по-доброто си представяне и перфектната си игра. След мача с „акулите” обаче в лагера на врачани се случи нова треньорска смяна. Атанас Джамбазки офейка почти криминално и без да пита никого от шефовете си, като беше представен като наставник на Литекс на мястото на поелия националния отбор Любослав Пенев.

В „Ботев” определиха това като предателство, а до края на сезона триумвират в състав: Пламен Николов /човекът с лиценза/ с помощници Тодор Гарев /човекът, който говореше пред медиите като временен наставник/, Илия Вълов и Светлин Симеонов ръководи и спечели доста точки. Гостуването в Каварна за 0:0 беше бойното кръщение, защото то бе последвано от шамар за ЦСКА – 2:2 пред около 8 000 зрители във Враца. Попаденията на Иван Коконов и Бранимир Костадинов, автогол на Мартин Ковачев и пропусната от Жуниор Мораеш дузпа, или по-скоро спасена от Веселин Цветковски – това са характеристиките на този двубой.

Последва загуба с 1:2 от Локомотив в Пловдив в мач, който „Ботев” изпусна да бие с разлика „смърфовете”. Попадението е на сметката на Мартин Ковачев. Всъщност и следващия гол има много общо с дошлия от Казахстан централен бранител – в домакинството срещу Берое врачани завършиха 1:1, като откриха резултата с гол от съблекалните: центриране на Иван Коконов в наказателното поле, където Ковачев принуди бранител на старозагорци да си вкара автогол. В последния мач за сезона Ботев удари лошо „Видима” в Севлиево с 1:0, попадение на Тихомир Найденов, като изкара дълго време с 10 души след пресилен червен картон на Николай Николов.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ