Здраве

9 причини да откажем прясното мляко

  06.01.2020 11:32             
9 причини да откажем прясното мляко

От счупени кости до умора - млечните продукти може да бъдат основната причина за някои от здравословни проблеми. Затова следващия път, когато подготвяте списъка си за пазаруване, може би не е лоша идея да оставите прясното мляко извън него.

1. През повечето време се чувствате уморени
Прясното мляко съдържа опиатни молекули, което ви кара да се чувствате заспали. Но това не означава, че се радвате на качествен сън. Тъй като е трудно смилаемо, то изморява тялото, като се опитва да произвежда енергия за разграждането си, което нарушава цикъла ви на сън. За да спите по-добре, може да ядете богати на триптофан плодове и зеленчуци като броколи, сладки картофи, банани или ябълки.

2. Поява на акне
Няколко проучвания показват, че обезмасленото мляко увеличава появата на акне сред тийнейджърите и младите хора. Оказвайки влияние върху хормони като инсулин и IGF-1, млякото с ниско съдържание на мазнини може да повлияе негативно на здравето на кожата.

3. Проблеми с храносмилането

Изследване сочи, че 65-70% от световното население страда от непоносимост към лактоза. Нищо че кърмата съдържа по-голямо количество лактоза, кравето мляко е по-трудно да се усвои от хората. Чести оплаквания като подуване на корема, гадене, газове и диария редовно може да ви подскажат, че е време да се откажете от пиенето на мляко.

4. Болки в мускулите

Тъй като млякото е висококиселинно, то причинява възпаление, от което страдат ставите и мускулите. Ако тренирате и ви е трудно да се възстановите от мускулна треска, опитайте да намалите консумацията на млечни продукти.

5. Мозъчна мъгла
Мозъчната мъгла не е болест, а симптом. Тя причинява проблеми с паметта, невъзможността за фокусиране и умствена неяснота. Дори и да има други причини, прекомерната консумация на млечни продукти също може да бъде задействащ механизъм на мозъчната мъгла поради високия процент на казеин в млякото, което предизвиква фалшиво чувство на удовлетворение. Много изследвания показват, че намаляването на консумацията на мляко може да помогне за борба с депресията.

6. Алергии и други кожни състояния
Поради подобни ранни симптоми като запек, диария и колики, алергията към мляко може да бъде объркана с непоносимост към лактоза. Докато 5% от децата имат алергия към мляко, тя може да се развие и в по-зряла възраст. Екземата също може да пламне поради млечни продукти. Опитайте да премахнете млечните продукти от диетата си и вижте дали състоянието ви се подобрява.

7. Висок холестерол
Холестеролът в кръвта идва директно от начина ни на хранене. 100 г краве мляко съдържа 10 г холестерол, което го прави опасно, ако се приема в големи количества ежедневно.

8. Костите ви стават по-лесно чупливи
Калцият е основен за развитието на костите и здравето на костите, особено през детството. Въпреки това всички млечни продукти и останалите животински протеини са киселинни, което намалява приема на калций. При жените, които пият 3 или повече чаши прясно мляко на ден, има по-висок риск от счупвания.

9. Тялото става устойчиво на лекарстваВъпреки че тук не трябва да се обвинява самото мляко, антибиотиците, които се дават на кравите, може да повлияят косвено на вашето здраве. От една страна, лекарството е жизненоважно за здравето на животните, но от друга страна, предизвиква развитието на антимикробни резистентни бактерии.

Мила.бг