Свят

Още 45 години затвор за Звяра от Балканите

  12.12.2019 10:58             
Още 45 години затвор за Звяра от Балканите

Съд в Атина присъди 45 години затвор на известният с поредица тежки престъпления Костас Пасарис, който излежава доживотна присъда в Румъния, пише вестник Катимерини.

44-годишният бандит, наричан във втората му родина Румъния Звяра от Балканите, беше намерен виновен в 4 опита за непредумишлено убийство и 5 въоръжени грабежа през 2000 г.

Съдът го оправда по още шест обвинения в непредумишлено убийство на полицейски служители.

Пасарис не присъстваше в съдебната зала, след като искането на гръцките власти да бъде трансфериран до Атина за делото не беше уважено от Румъния.

Гледането на съда на обжалването на Пасарис четири доживотни присъди, които му бяха наложени за четири убийства, тепърва предстои в Атина.

Пасарис беше най-известният престъпник в Гърция на началото на 21 век.

След поредица въоръжени грабежи той беше арестуван, но докато го местеха от затвора в болницата, отне оръжието на охраната, уби двама полицаи и рани трети тежко.

Следващото убийство, дело на Пасарис беше на българката Боянка Славчева. Гръцките медии я описват като проститутка, с която убиецът имал връзка.

Полицейска акция, в която 7 служители причаквали Пасарис в апартамента му, но не успели да го арестуват, а той избягал, след като рани един от тях, доведе до оставки в ръководството на полицията в Гърция през 2001 г.

Звярът от Балканите избяга Румъния, родината на майка му. По време на обир на чейндж бюро през 2001 г. той уби собственика и един служител и открадна 16 000 долара.

Румънската полиция, в съдействие с гръцките власти, успя да издири Пасарис, който беше арестуван след операция на румънските спецченгета.

Той беше осъден в Румъния на две доживотни присъди за убийствата в чейндж бюрото и продължава да лежи в затвор в Крайова.

Darik