Свят

САЩ искат да работят с Русия за прекратяването на конфликта в Либия

  12.12.2019 10:56             
САЩ искат да работят с Русия за прекратяването на конфликта в Либия

Съединените щати искат да работят с Русия за прекратяване на конфликта в Либия, заяви вчера американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в Държавния департамент Помпейо каза, че не може да има военно решение на конфликта и че е обсъдил този въпрос на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон.

"Искаме да работим с руснаците за започване на преговори" за уреждане на конфликта, изтъкна Помпейо и добави, че Лавров го е уверил, че е готов да участва в усилията за постигане на мир.

"Аз му напомних, че спрямо Либия продължава да действа оръжейно ембарго", заяви американският държавен секретар.

От 2014 г. в Либия паралелно съществуват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащо в Източна Либия и подкрепяно от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар. Силите на Хафтар се опитват от април да превземат Триполи. Те са подкрепяни от Египет, ОАЕ и руски наемници, а правителството на Сарадж получава от Турция дронове и камиони, според дипломати и официални представители в Триполи, припомня Ройтерс. Хафтар отрича да е подкрепян от чужди държави.

Darik