Събития

Невиждана суша изпразни язовира край Върбешница

  10.12.2019 16:18             
Невиждана суша изпразни язовира край Върбешница

Язовирът край мездренското село Върбешница е в добро състояние, а поддръжката му е на високо ниво – това показа проверка на „Конкурент“ в собственика му „Напоителни системи“ ЕАД - клон Мизия. Тя беше предизвикана от материал в електронен сайт, според която водоемът е „заприличал на локва“.

Проверка, извършена на 9 декември, доказва перфектното състояние на Върбешксия язовир. Инспекцията е реализирана от представители на Басейнова дирекция  „Дунавски район“ и е била предизвика от подаден сигнал за неправомерно източване на водоема.

При проверката е установено ниво от 1 070 000 кубични мечта вода, което е 4 пъти над онова, което хората наричат „мъртъв обем“. Той е фиксиран на 231 000 куб.м, според техническите параметри на най-големия водоем в община Мездра.

Техническите лица са установили и параметрите на използваната вода – при приток през ноември от близо 23 000 куб.м през същия период са излезли количества, равни на малко над 50 000 куб.м, в които влизат както водата, подадена за охлаждане към „Хемус-М“, така и изпарения, инфилтрация и т.н.

Ниското ниво на водоема обаче е факт. Но то не се дължи на неправомерно източване, установи още проверка на „Конкурент“.

„Язовирът е един от тези с най-малко притоци. Няма откъде да има нови количества за вода, тъй като водата идва основно от Върбешка бара“, обясни инж. Людмила Тошева, ръководител на отдел „Водоподаване, язовири и ОПВВВ“ в „Напоителни системи ЕАД – клон „Мизия“.

Подобно е положението с всички водоеми в Северозапада, като това е резултат от изключително сушавата година, каквато беше 2019-а, казват експерти.

„От Върбешкия азовир се подава вода единствено за промишлени нужди към „Хемус-М“, където сме изрядни и подаваме договорените количества. Язовирът не се ползва за друго. Оставен е санитарния минимум, който е 4 литра в секунда – това е проводимостта, която сме задължени да осигуряваме по реката“, допълни инж. Тошева.

Тя каза още, че водоемът е почистен. „Проблеми с язовирната стена няма. Липсват каквито и да било проблеми“, допълни инж. Тошева.