Здраве

Причини, които ни карат да се чувстваме замаяни. Кога да се притесняваме?

  09.12.2019 12:45             
Причини, които ни карат да се чувстваме замаяни. Кога да се притесняваме?

Замайване и световъртеж не са едно и също, въпреки че много хора ги бъркат, когато описват симптомите си пред лекарите. Първото може да е резултат от общи навици, които лесно може да промените, но виенето на свят може да сигнализира за нещо по-сериозно.

Замайването е усещането, което се случва след твърде бързо ставане от леглото след събуждане. Докато световъртежът се усеща все едно стаята се върти, докато стоите неподвижно. Той винаги изисква медицинска помощ, тъй като това може да показва анемия, болест на Мениер, Паркинсон или кристали във вътрешното ухо.

1. Дехидратация
Понякога решението на най-големите ни физически проблеми е просто чаша вода. Дехидратацията или прегряването може да намали обема на кръвта. Това затруднява кръвообращението, което означава, че мозъкът ви получава по-малко кислород.

Какво да правите? Пийте достатъчно вода, особено ако сте болни.
Кога трябва да посетите лекар? Ако сте пили около 2 литра вода и все още се чувствате замаяни.

2. Безпокойство
Тревожността е много често състояние, независимо дали го осъзнаваме или не, и един от симптомите може да бъде световъртеж или замаяност. Нашето тяло реагира чрез хипервентилация и ако усещането не отшуми, малък прилив на адреналин може да причини виене на свят.
Какво да правите? Опитайте да вдишате и издишате нормално и намерете място за сядане.
Кога трябва да посетите лекар? Ако тревожността ви стане неуправляема, може да страдате от паническа атака. Тогава абсолютно трябва да поискате помощ.

3. Алергии
Вътрешното ухо отговаря за контрола на баланса в тялото. Когато прах, пърхот от домашните любимци, цветен прашец или други алергени навлязат в системата ви, те могат да причинят препятствия или възпаления в средното ухо. В следствие на това тялото може да реагира, като регулира кръвното налягане, което може да причини замаяност.
Какво да правите? Помислете за промяна в диетата си, ако сте алергични към определени храни или избягвайте определени видове цветя и животни.
Кога трябва да посетите лекар? Добре е да отидете на алерголог, за да разберете от какво сте алергични и как да се лекувате.

4. Остаряване
Хората над 50 години започват да изпитват промени във вътрешното ухо. Тази нормална физиологична промяна може да доведе до замайване, когато се изправите след сън бързо.
Какво да правите? Опитайте да ставате бавно.
Кога трябва да посетите лекар? Ако усещането продължава няколко минути или ако се случва редовно.

Мила.бг