България

Фермер пребил пастир заради 2 овце, след 2 дни го закарал в болница, но мъжът умрял

  07.12.2019 11:42             
Фермер пребил пастир заради 2 овце, след 2 дни го закарал в болница, но мъжът умрял

Фермерът Ивелин Андонов получи 15 г. от окръжния съд в Пловдив за убийството.

Овчарят Георги издъхнал два часа след като го приели в асеновградската лечебница от тежките си травми

15 г. затвор - това наказание определи преди дни Пловдивският окръжен съд за фермера Ивелин Андонов. Той бе признат за виновен в умишлено убийство, извършено по особен жесток и мъчителен начин. По искане на прокурор Галина Андреева-Минчева паричната му гаранция от 5000 лв. бе изменена в задържане под стража. От залата той бе изведен с белезници и в момента е в ареста.

“Невинен съм за смъртта на пастира Георги Михайлов. Вярно е, че му ударих два шамара и ритник в седалището, но не съм го пребивал до смърт”, бяха последните думи на Андонов.

Защитникът му - адвокат Красимир Елдъров, заяви пред “24 часа”, че вече е обжалвал и наказанието, и наложената мярка за неотклонение. Той е категоричен, че няма доказателства повереникът му да е нанесъл такъв побой на овчаря, от който да е починал. Тезата му е, че от 30 март 2017 г., когато е станал инцидентът, до 1 април същата година Михайлов е бил сам във фермата.

“През този промеждутък от време всичко може да се е случило - да е бил бутнат от животно или пък да е паднал и да се е самонаранил. Възможно е да е пил, има данни, че е злоупотребявал с алкохол”, посочва адвокат Елдъров.

Единственият свидетел на насилието е бил зетят на обвиняемия Хюсеин Акча. Първоначално той признава пред разследващите, че овчарят е бит жестоко от Андонов. Впоследствие обаче променя показанията си и твърди, че Ивелин е ударил само два шамара и ритник на пострадалия.

Съвсем друга фактическа обстановка се описва в обвинителния акт.

Престъплението е извършено в двора на фермата, която се намира край асеновградското село Козаново. 59-годишният Георги Михайлов бил нает от Ивелин Андонов и зет му Хюсеин Акча да се грижи за 154 техни овце. Срещу труда си получавал подслон и храна.

Андонов не бил доволен от работника си, правел му непрекъснато забележки, ругаел го и го биел. Най-често с дървена пръчка.

Във фаталния ден - 30 март 2017 г., фермерът и пастирът тръгнали с овцете на паша. Андонов повел 50 бременни животни на отделна поляна, за да не се смесват с останалите. Михайлов трябвало да наглежда пък 150 овце. Той обаче не успял да ги опази и двете стада се събрали.

Работодателят се ядосал, поръчал на пастира да поеме всички и се прибрал в стопанството. По обяд се върнал на пасището и забелязал, че част от овцете липсват. Обадил се на Акча и го повикал да помага, за да ги намерят.

“Георги беше заспал на поляната, до него имаше бутилка, сигурно пак се е напил”, казал Андонов на зет си. За около час успели да открият загубените животни и ги подкарали към фермата. Там започнали да ги броят и установили, че две бременни са изчезнали.

Ивелин побеснял и се нахвърлил върху пастира. Крещял му, че загубените овце стрували 2000 лева. Според прокуратурата фермерът е нанесъл побой на Михайлов с ръце, крака и пластмасова кофа. Ударите са били по цялото тяло. Работникът паднал на земята и си ударил главата в поилка за животни, а Андонов продължил да го рита в гърдите и задните части.

По едно време спрял и отишъл да се преоблече. Овчарят останал да лежи безпомощно на земята. Обвиняемият се върнал и отново започнал да го рита, където свари. Зет му Акча се изплашил, че ще убие пастира, и прекратил насилието.

С големи усилия битият успял да стигне до стаята си. Акча и Андонов го оставили сам и се прибрали. На следващия ден - 31 март, фермерът казал на приятелката си, с която живеел на семейни начала, че не е добре и няма да ходи в обора.

През цялото време бил напрегнат и притеснен, затова се обадил на Акча и му поръчал да прескочи до Козаново, за да види дали Георги е жив. Казал му да не се извеждат животните, тъй като най-вероятно пастирът няма да може да ходи.

Зет му изпълнил молбата и отишъл във фермата. Няколко пъти оттам позвънил на Андонов, за да го информира за работника.

“Георги се влошава. Оплаква се, че го болят ребрата от двете страни и не е в състояние да се движи”, съобщил Акча на зет си. Въпреки това не повикал лекар.

Около 17 ч си тръгнал. На 1 април Ивелин Андонов отишъл до стопанството сам, тъй като зет му имал други ангажименти. Намерил овчаря в тежко състояние, но вместо да се обади на Бърза помощ, повикал Акча. Когато пристигнал, той видял, че пастирът е в безсъзнание.

Двамата мъже започнали да разтърсват Георги и да го поливат с вода, за да се свести. После го преоблекли и Акча го натоварил на колата си, за да го закара до асеновградската болница. Андонов не пожелал да ги придружи.

“Намерих сутринта овчаря паднал върху поилката за овцете”, казал Акча на лекарите. Те били изненадани, че пациентът е мокър, бос, ръцете му били вързани със сезал на гърдите.

В съдебно заседание впоследствие Акча обяснил, че го е увил така, за да не се получат допълнителни травми при транспортирането с двуместния му автомобил.

Самият Георги бил в съзнание при приемането му в болницата, но не говорел. На въпросите на медиците първоначално отговарял само с “да” и “не”, а след това само с кимане.

Сложили го на кушетка, за да му направят електрокардиограма и тогава пастирът започнал да стене. Лекарите видели травма на гърдите и му назначили скенер и рентген.

Един от докторите се обадил в полицията, тъй като версията на Акча, че човекът се е самонаранил, му се видяла съмнителна. Докато медикът разговарял с районното управление в Асеновград, Михайлов колабирал.

Лекарите започнали да му правят сърдечен масаж, но не успели да го върнат към живот. Издъхнал 2 часа, след като бил докаран в болницата. Според аутопсията той е починал вследствие на тежка гръдна травма. Имал е множество охлузвания, счупване на 7 ребра и на подезичната кост, както и мозъчен и белодробен оток.

В продължение на 48 часа, колкото е живял след побоя, е изпитвал страшни болки.

59-годишната жертва оставя 3 деца, две от които са малолетни. Съдът постанови Ивелин Андонов да им плати общо 300 хил. лева. Първоначалният иск на близките е бил за 640 хил.

“Няма да обжалваме наказанието, защото е справедливо. Синът на Георги не възнамерява да иска и по-високо обезщетение”, коментира адвокат Константин Давчев.

Той добави, че 30-годишният син на пастира трудно понася загубата. Бил е близък с баща си, обаждал му се е, виждали са се. Михайлов-младши пътувал често зад граница.

Другите две деца са от втората жена на овчаря, с която нямал брак. На делото техните интереси защитава друг адвокат.

24 часа