Свят

Вълна от бомбени заплахи подлуди Москва и Петербург

  05.12.2019 12:29             
Вълна от бомбени заплахи подлуди Москва и Петербург

Силите на реда в Москва и в Санкт Петербург бяха вдигнати на крак заради вълна от бомбени заплахи. Заканите идват под формата на електронни писма, като в тях се говори, че са минирани редица съдилища, учебни заведения, жилищни домове и офиси в двата руски мегаполиса.

В частност анонимно съобщение за заложено взривно устройство постъпи на електронната поща на Пресненския районен съд на Москва. Сътрудниците и посетителите са изведени от сградата в спешен порядък. По същата причина бяха евакуирани и зданията на 23 училища в столицата и 57 – в Петербург. За щастие при направената от кинолозите проверка бомби в заплашените школа не бяха открити.   

          През последната една година „телефонният“ тероризъм стана практика в големите руски градове. Преди няколко месеца само за един ден в Москва и Московска област постъпиха около 200  сигнала за взривни устройства, заложени в обществени места. Анонимните съобщения тогава буквално подлудиха жителите на мегаполиса и околните населени места. Заради бомбените заплахи бяха евакуирани повече от 55 000 души. Сигнали за взривни устройства постъпиха и в редица училища, университети, болници, търговски и бизнес центрове, административни и офисни здания. В частност бяха получени сигнали за миниране на сградата Московското правителства, на търговския център „Воден“, небостъргача „Града на столиците“, на Руския държавен аграрен университет, на Художествено-промишлената академия и много други. Бомбените заплахи постъпили не по телефона, а под формата на електронни писма, като всички те били с почти еднакво съдържание. По данни на следствието, съобщенията са били изпратени от компютри с IP-адреси, разположени в чужди държави.

Монитор