България

Спанакът и ягодите са пълни с пестициди

  04.12.2019 10:59             
Спанакът и ягодите са пълни с пестициди

Спанакът и ягодите са сред най-замърсените зеленчуци и плодове на пазара.
До това заключение стига проучване на неправителствената организация по борба със замърсяване на селскостопанските култури Environmental Working Group.

 Тя е съставила списък с най-замърсените плодове и зеленчуци за тази година, съобщава порталът Food News.
Тест
Според учените 70% от изследваните храни съдържат различни видове химикали. Тествани са 47 вида плодове и зеленчуци, а анализът е направен след над 40 хил. теста. Замърсяването на овошките и зарзавата идва преди всичко от това, че стопаните не спазват карантинните срокове, в които трябва да използват химикалите, е обяснението на еколози.
Мръсни и чисти
Целта на изследването е да се установи кои плодове и зеленчуци като цяло са най-склонни и съответно кои са най-малко склонни да поемат по-големи количества пестициди, използвани при отглеждането им. Така първенецът сред зеленчуците се оказва отново спанакът. В пробите на учените са открити 20 вида пестициди. В списъка с „Мръсните 12” са ягоди, спанак, къдраво зеле, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и картофи. Сред най-чистите продукти са авокадо, царевица, ананас, замразен грах и лук. При тях не са засечени никакви пестициди в 70% от направените проби.
Моркови
Припомняме, че през пролетта на тази година в централната лаборатория на агенцията по храните бяха тествани 20 вида плодове и зеленчуци, които най-често купуваме, според Нова тв. Проверката е показала наличие на 100 вида химикали. Според пробите на българския пазар най-замърсени са били пиперът, портокалите, лимоните, нарът и салатата.
Повечето са били внос от ЕС. Проби са показали, че в пипера от Турция са открити пестициди над позволеното. А част от направените тестове са показали наличие на забранени химикали от Европейската комисия. Забранени пестициди са открити и при проба с моркови от български произход, които са били с наличие на ДДТ. Сред чистите на пазара са били карфиол, круши, картофи, зеле, дюля, царевица.
Сода
Пестицидите са доказано вредни за здравето, особено на кърмачета, малки деца и възрастни. Много от тях могат да провокират онкологични заболявания. Също така, замърсявайки организма, са косвена причина за наднормено теглото. За да се предпазим, преди консумация трябва внимателно да се измият за предпочитане със сода, съветват експертите.

Монитор