Здраве

От храната се набавят едва 20% от нужния витамин D

  03.12.2019 15:51             
От храната се набавят едва 20% от нужния витамин D

Когато дните започват да стават все по-кратки и навън е мрачно, без топлината на слънцето, време е да си спомним за витамините: кои от тях са най-важни през есенно-зимния период?

Слънчевият витамин

Повечето лекари и учени напоследък говорят все повече и повече за значението на витамин D. А и педиатрите силно го препоръчват на децата, особено в есенно-зимния период. 

Въпреки, че имаме няколко летни месеци в България, факт е, че голям процент от българите страдат от дефицит на витамин D.

Ето само няколко факта защо този микроелемент е буквално незаменим при различни процеси:

• Активира имунната система, помага й да устои на различни инфекции.

• Играе голяма роля в регулацията на метаболизма, включително на калций и фосфор. Тоест, без него калцият и фосфорът се абсорбират много по-лошо, което означава, че костите стават крехки.

• За хората с диабет този микроелемент също е жизненоважен: витамин D помага на панкреаса да произвежда инсулин, нормализирайки общото ниво на глюкоза в кръвта.

• Участва в образуването на защитната миелинова обвивка на нервните влакна, предпазваща от развитието на множествена склероза и мозъчни заболявания.

Как да разберете дали страдате от дефицита му?

Можете да се проверите за недостиг на витамин D, като си направите кръвно изследване. Статусът на витамин D обикновено се отчита от ниво 25 (OH) D.

Знайте вашата норма

Доскоро необходимата дневна доза за деца и възрастни беше 200 IU витамин D. Преди няколко години тя беше ревизирана и удвоена до 400 IU.

Но последните проучвания потвърждават, че това количество не е достатъчно. Затова диетолозите и ендокринолозите са определили дневна доза витамин D за деца над 3 години и юноши - 1000 IU, а за възрастни - 600-800 IU.

Откъде да си го набавим: въздухът и храната идват на помощ

На първо място, разбира се, трябва да прекарвате повече време на слънце. В края на краищата, дори през есента и зимата има доста слънчеви дни, така че при такова време се опитайте да прекарвате повече време навън.

Можете да попълните резервите от витамин D и с храната:

• Повече от този микроелемент има в мазните сортове морски риби: сьомга, скумрия, треска.

• Също богати на витамин D са маслото, сиренето и яйчният жълтък.

• В някои растителни храни има също витамин D: растително масло, гъби, соя, портокалов сок, билки (магданоз, коприва, глухарче).

Но най-важното: от хранителните продукти можете да получите не повече от 20% от дневната норма на витамин D. Следователно, за предотвратяване на дефицита на витамина, особено в есенно-зимния период, е необходимо да приемате витаминно-минерални комплекси, съдържащи този витамин, който се нарича още холекалциферол.

Или отделно, под формата на капки, което е удобно за деца, или таблетки за възрастни.

Здраве.то