Здраве

Как да се храним през зимата

  02.12.2019 15:58             
Как да се храним през зимата

Зимата вече осезаемо е тук и ние автоматично преминаваме на зимен режим. Не се учудвайте, че все по-често ви се хапват обилни, тежки и сгряващи ястия – има причина за това. Тя се крие във вродената способност на телата ни да ни подсказват какво е най-добро за нас.

През студените месеци телата ни имат специфични нужди и за да се чувставаме добре, ние трябва да се съобразяваме с тях. Нуждаят се от повече сън; по-дълго време прекарано на топло; по-внимателно отношение и по-различна храна.

Организмът сам ни подсказва как да се храним през зимата. Предлагаме ви няколко начина да дадете на тялото си всичко, от което се нуждае през зимата, без това да се отрази на кантара:

Сгрейте се с храна

Стоплете се отвътре навън като включите в менюто си зеленчукови супи, варена люта леща, печен боб и др. Приготвяйте ястията си, използвайки сгряващи подправки като черен пипер, джинджифил, кардамон, карамфил, анасон и др. Тези подправки едновременно придават уют на зимните месеци и ви помагат да се насладите на чудесни ястия!

Гответе

Зимата е сезонът, през който яденето основно на сурови храни става трудно и неподходящо. Телата ни се нуждаят от топла храна и е важно да им я осигурим. Можете да приготвяте зеленчуците, които обикновенно хапвате като салата, по различни и разнообразни начини /печени, на пара, задушени/. По този начин ще дадете на тялото си това, от което се нуждае и ще продължите да се храните здравословно.

Важно е да продължите да хапвате и сурови плодове и зеленчуци, за да се заредите с пресни ензими. През зимата съотношението сурови – готвени ястия е добре да е в полза на вторите.

Яжте „земни“ храни

Тялото ви ще се чувства добре през зимните месеци, ако му давате по-солидна храна. Не си мислете, че ви съветваме да ядете мазни меса и висококалорични ястия. Бобовите и кореноплодни растения могат да ви дадат енергията, от която тялото ви ще се нуждае. Не случайно точно зимата е сезонът на тези зеленчуци – картофи, моркови, ряпа, целина, червено цвекло. Не се колебайте да ги включите в менюто си.

Възползвайте се от естествените имуностимуланти

Добавяйте чесън към ястията си винаги когато това е възможно, особено през зимата. Опитайте да включите в ежедневното си меню всякакви видове листни зеленчуци. Често хапвайте храни, които са богати на витамини (цитрусови плодове, киви, брюкселско зеле, папая и др.) и цинк (ядки, семена, листни зеленчуци). По този начин ще подсилите имунитета си и ще се радвате на здраве и тонус през цялата зима.

Сгрявайте се с напитки

Започнете деня си с пресен лимонов сок в топла вода, вместо със студен, за да не стресирате организма си от сутринта. Препоръчително е всички напитки, които консумирате да са със стайна температура, а не ледени. Сгрявайте се с разнообразни видове билков чай и млечни напитки.

Каквито и храни да подберете за зимното си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено! Спазването на индивидуален хранителен режим съобразен с вашето здравословно състояние, хранителни предпочитания и начин на живот, щеви помогне да подредите храненето си и да хапвате най-подходящите за зимата храни. Коледа наближава – нека да сме в топформа за празниците!

мила.бг