Лайфстайл

Как да изберем подходяща играчка за Коледа

  29.11.2019 12:26             
Как да изберем подходяща играчка за Коледа

Случвало ли ви се е да подарявате на пеленаче огромна мека играчка? Оказва се, че не е правилно! Играчките за новородени не бива да са по-големи от главата им. Няма точни правила или наложени догми за това какви трябва да бъдат новогодишните дарове за любимите хора. Но каква играчка да изберем за малчугана? Следвайте съветите на психолозите.

Много и различни изненади

Децата обожават подаръците! Опитайте се да ги изненадате с повече и различни подаръчета, макар и дребни, вместо един, но скъп. За бебета правилото е обратно. Ограничете броя на подаръците. Бебето трябва да има достъп до 3-4 играчки, за да ги опознае напълно. В противен случай то се разсейва.

Не подарявайте всичко наведнъж

Удължете удоволствието на детето. Даже и ако имате традиция всички подаръци да се подреждат под елхата. Не подарявайте подаръци само на детето, а и на себе си и другите възрастни. Това е важно за възпитанието му.

Да дразнят любопитството

Играчките за малките деца не бива да са статични или декоративни. Ако подарявате кукла, добре е тя да може да бъде събличана и обличана. Колкото повече неща могат да се правят с една играчка, толкова по-полезна е тя за развитието на детето. За по-малките дечица са подходящи играчки с ярки цветове, които развиват зрението и дрънкалки или детски музикални инструменти, които развиват слуха. Не се препоръчва малко дете да играе предимно с пластмасови играчки. Това важи особено за бебета, на които тепърва никнат зъбчета. Най-подходящия материал за малки деца е дървото (дървени кубчета, пъзели).

Стимулиращи развитието

Подходящи за хлапетата са игрите, които стимулират развитието им. Ако подарявате развиваща игра на детето си, намерете време да играете заедно. Детето може да не разбере правилата още от първия път, а и играта може да се играе с повече от един участник. Разбира се, има и общи норми при развитие на детето, по които можете да се ориентирате, избирайки играчка, съответстваща на възрастта му.

Кои са полезни и интересни

В магазините има огромен избор на детски стоки и играчки - кукли, радиоуправляеми играчки, трансформери, роботи, самолети, вертолети, влакове, кораби, лодки, танкове, коли - всякакви размери и модели. И, разбира се, оръжия - пистолети, мечове, автомати. Опасни ли са играчките, които купуваме? Повечето опасни играчки са направени от различни полимерни материали (полиетилен, полистирол, поливинилхлорид). Учените съветват да се мият ръцете на детето след игри с такива играчки и в никакъв случай да не се допуска попадането им в уста. Това важи не само за новородените бебета, които слагат всичко в устата си, но и за учениците.

Как да ги поднесете

Детето ще се зарадва много, когато се събуди сутринта на Коледа, да намери в леглото си подаръче.

Може да скриете подаръците и с помощта на жокери или добрата стара игра “топло - студено” да оставите детето само да ги намери.

Ако нямате възможност да поръчате Дядо Коледа у дома, то може да оставите подаръка пред входната врата, да звъннете на звънеца и бързо да влезете в къщи. Вървейки към детето, може да го запитате: “Да не би Дядо Коледа да е дошъл при нас?” Разбира се, когато отворите вратата, ще стои само подаръкът, но вие може да обясните, че тази година добрият старец трябва да навести много добри дечица и вероятно няма време да отседне при всяко.

Събуждайки се сутринта на Коледа, детето с изненада установява, че под елхата е отрупано с подаръци! Може да му обясните че Дядо Коледа вероятно е идвал през нощта и е оставил подаръци за всички.

Да направим празника запомнящ се

За дете до 2 години не е нужно среща с Дядо Коледа, то може да се уплаши, да не разбере какво се случва. Ако все пак държите на всяка цена да покажете на вашето любимо отроче новогодишен персонаж, по-добре се насочете към Снежанка. А ако Снежанка и Дядо Коледа вървят в комплект, предупредете добрия старец да говори тихо, да седи, а не да бърза енергично да се запознава с вашия дребосък. Запознайте детето първо със Снежанка и го запитайте дали би искало да се запознае и с Дядо Коледа. Ако откаже - не настоявайте.

Mila.bg