Здраве

5 предупредителни симптома за камъни в бъбреците

  29.11.2019 12:21             
5 предупредителни симптома за камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са нещо, от което никой не е застрахован. Въпреки това мъжете са изложени на по-голям риск от това заболяване, отколкото жените. Симптомите може да са „безшумни“, но ако камъните се движат, знаците ще бъдат забележими и много болезнени.

1. Силна болка
Може да се почувства свирепа болка в корема, гърба или слабините. Това се случва, когато камъкът започва да се движи и засяда в тесния уретер, което създава налягане в бъбреците. Движението на камъка може да премести болката от гърба до слабините.

2. Промени в уринирането
Има няколко възможни промени в урината поради камъни в бъбреците.

- Постоянното и често желание за уриниране се появява, когато камъкът започне да се движи и достигне до пикочния мехур. Това също може да причини болка и усещане за парене при малка нужда.- Количеството урина може да намалее заради камъните, които са заседнали в уретера. Те дори може напълно да спрат потока на урина.
- Може да се появи кръв в урината поради наличието на камъни в пикочните пътища. Лошата миризма може да показва, че има инфекция в бъбреците, която може да причини и замътване на урината.

3. Втрисане и треска
Наличието на висока температура може да означава, че има инфекция в пикочния канал или бъбреците. Това може да доведе до усложнения.

4. ГаденеГаденето обикновено е придружено от повръщане. Това се дължи на факта, че бъбреците и стомашно-чревния тракт имат споделена връзка на нервите. Тези симптоми също могат да бъдат резултат от силна болка.

5. Умора
Бъбречната функция намалява, ако имате камъни в тези органи. Поради това в тялото може да се получи натрупване на токсини. Те могат да повлияят на начина, по който се усещате. Може да се почувствате по-уморени от обикновено и да изпитате силна болка.

Вие сте изложени на по-висок от риск за образуване на камъни в бъбреците, ако:
- Не пийте достатъчно вода
- Имате роднини с камъни в бъбреците
- Ядете много захар, натрий и протеини
- Взимате добавки с витамин D и калций
- Сте с наднормено тегло

Mila.bg