Konkurent
Инекс

Здраве

5 неща, които да махнете от менюто си за по-добър сън

2019-12-02 07:30 471 0

5 неща, които да махнете от менюто си за по-добър сън

Нищо не може да е по-хубаво от здравия нощен сън. За повечето от нас обаче това е просто една мечта. Сънят може сериозно да повлияе на психиката и продуктивността ви. Това пък влияе на щастието и спокойствието ви. 

Ранната вечеря и консумацията на по-леки храни може да ви помогне да се преборите с безсънието. Но има няколко храни и напитки, които трябва изцяло да изключите от менюто за вечерята си. 

Вижте какво да избягвате, за да имате по-дълбок и здрав сън: 

Кофеин 
Това със сигурност го знаете, но не ви спира да пиете стимуланти непосредствено преди сън. Кофеинът може да ви държи будни с часове, което може да ви изнерви. Според експертите трябва да се пие определена доза кафе (до две чаши), за да не засяга нервната система. 

Червено месо
Докато напазарувате след работа и се приберете вкъщи за вечеря, може да минат няколко часа. Червеното месо отнема доста време за приготвяне, което ще ви постави в ситуацията да вечеряте твърде късно. 

Експертите съветват да се вечеря 4 часа преди сън, а млечните продукти и по-леките храни могат да ви предразположат към по-здрав сън, отколкото тежките като червеното месо и пърженото. 

Алкохол
Чашка вино след дълъг работен ден може да ви се струва най-релаксиращата част от деня. Но това е една от причините да не спите спокойно. Действието на алкохола може сериозно да наруши баланса на съня ви. 

Люти храни
Фенове ли сте на лютото, без значение по кое време го ядете? Диетоложката Лиса Артис съветва да не го консумирате непосредствено преди сън, защото вдига температурата на тялото, което може да ви подложи на дискомфорт. 

Захар
Хапването на сладко вечер е след любимите занимания на много хора. Оказва се, че когато нивото на захарта в тялото се покачи, има огромен риск да нарушите съня си. 

Експертите съветват да хапвате пълнозърнести храни с ниско ниво на захар, ако изпитвате нужда от сладко. В противен случай може да се оплаквате от безсъние, което ще се дължи именно на това. 

Друг добър заместител на шоколадите и сладкишите вечер са плодовете, по-специално бананите.

zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
5 храни, които могат да повредят мозъка
2019-12-08 07:30
93 0
Човешкият мозък се нуждае от голямо разнообразие от хранителни вещества и витамини, за да функционира правилно. Някои продукти подобряват работата му, докато други, ако се…

За какво сигнализира бучката на врата или зад ухото
2019-12-07 07:30
389 0
Бучките върху шията или зад ухото са често срещан проблем. В някои случаи тези бучки се причиняват от акне или липоми и не са наистина…

Вижте кои
2019-12-06 07:30
264 0
Всички знаят, че сладкишите и кифличките са вредни, защото повишават рязко нивата на глюкоза в кръвта. Но има и други храни, които съвсем неочаквано за…

От храната се набавят едва 20% от нужния витамин D
2019-12-05 07:30
193 0
Когато дните започват да стават все по-кратки и навън е мрачно, без топлината на слънцето, време е да си спомним за витамините: кои от тях…

актуален брой на вестник Конкурент