Свят

Турция ще върне повечето от задържаните джихадисти в страните им до края на 2019 г.

  20.11.2019 09:57             
Турция ще върне повечето от задържаните джихадисти в страните им до края на 2019 г.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че до края на тази година Турция ще е върнала повечето от задържаните от нея членове на "Ислямска държава" в родните им страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това изявление бе направено седмица, след като турските власти започнаха програма за репатриране на предполагаеми джихадисти от Турция. Анкара съобщи, че е заловила 287 бойци в Североизточна Сирия, където турските сили миналия месец предприеха офанзива срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), и има стотици други, които държи под арест.

Пред Ройтерс Сойлу каза още в Анкара, че Турция възнамерява да изпрати тази седмица още шест-седем заподозрени от ИД в родните им държави, сред които Ирландия и Нидерландия. Турски представители са в контакт с тамошните си колеги.

"Броят на арестантите, които ще бъдат репатрирани до края на годината, зависи от това колко дълго ще отнеме процесът, но специално за Европа процесът е в ход", посочи той.

Министърът напомни, че някои страни са отнели гражданството на свои поданици, предполагаеми джихадисти, но по думите му това нарушава международното право.

"Те нямат право да оставят гражданите си без гражданство. Нямат това право", изтъкна Сойлу. "По тази причина направихме някои анализи с определени страни по този въпрос и те ги приемат обратно", добави той.

Турция има споразумения за екстрадиция и депортация с въпросните страни, но ги информира, преди да изпрати обратно задържани, отбелязва агенцията.

24часа