България

Над 3000 души за 10 дни разгледаха Панагюрското златно съкровище в родния му дом

  19.11.2019 12:29             
Над 3000 души за 10 дни разгледаха Панагюрското златно съкровище в родния му дом

Само за броени дни над 3 000 души са се насладили на тракийския култов сервиз, съобщиха от Историческия музей в Панагюрище. Уникалните 9 златни съда се върнаха в родния си град по случай 70-годишнината от откриването на съкровището от  бяха изложени преди седмица в специално изградената през 2012 година зала – трезор.

Всеки един от оригиналните съдове бе поставен в отделна цилиндрична витрина с бронирано стъкло, а  посетите по ефектен начин със звук и светлина могат да си припомнят историята на панагюрското съкровище.

Уникалният сервиз е изработен в малоазийския град Лампсак и се състои от девет златни съда с общо тегло 6, 100 кг. Открити са през 1949 г. в околностите на град Панагюрище от тримата братя Бейкови. Златният сервиз за пиене включва фиала (блюдо) и осем ритона (чаши) с различни зооморфни и антропоморфни форми.

Съкровището е принадлежало на все още неизвестен тракийски владетел на племето одриси, управлявал в края на IV и началото на III в. пр. Хр.  За пета поредна година след споразумение с Министерството на културата тракийският шедьовър е изложен в Панагюрище в рамките на месец,

а медодобивният комплекс“ Асарел Медет“ в лицето на тогавашния изпълнителен директор проф. д-р Лъчезар Цоцорков, вече покойник, финансира изработването на две златни реплики на съкровището-едната за Националния исторически музей и другата-за Историческия музей в Панагюрище. Деветте оригинални златни съда ще останат в родния си дом до 16 декември.

монитор