Събития

Рраздадоха наградите за култура „Д-р Хернани Цибрански”

  18.11.2019 14:29             
Рраздадоха наградите за култура „Д-р Хернани Цибрански”

Изявени творци от Лом бяха удостоени с наградите за изкуство и култура на името на д-р Хернани Цибрански за 2019 г. Съветът на дарителите на „Обществен фонд – Лом”, който всяка година връчва отличията, удостои четирима заслужили дейци на изкуството и културата с престижната награда.

За музикални постижения, наградата е за  цигуларката Василка Иванова и акордеониста Васил Иванов.С отличието за литература бе удостоен Георги Дафов, дългогодишен ръководител на Клуб по моделни спортове. Художникът Петко Петков е носител  наградата за изобразително изкуство, а Снежана Томова бе отличена за журналистика.

Наградите на изявените творци се осигуряват от наследници на маестро Цибрански.

Д-р Хернани Цибрански (1931-2006) е един от малцината ломчани, включени в енциклопедия „България” и в сборника „Кой кой е в България” (1988). Той бе председател на НЧ „Постоянство 1856”, преподавател в Детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър. Хернани Цибрански е известен като Маестрото със зъболекарските клещи. За половинвековната си творческа дейност той  е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий”, ”Заслужил деятел на културата”, носител е на златни медали и лауреат на републиканските фестивали на художествената самодейност.