Здраве

Как да намалим калориите в храната

  18.11.2019 12:06             
Как да намалим калориите в храната

За никого не е тайна, че главното условие за успешно отслабване е да изразходваме повече калории, отколкото приемаме. За работи това правило, е достатъчно да съкратим калориите в менюто си. Вижте кои са най-ефикасните начини да приемаме по-малко калории, без дори да усетим.

1. Обем

Хранете се в малки съдове

Най-лесният начин незабележимо да намалите калорийността на менюто си е, като намалите размера на порциите. Известно е, че на всеки прием на храна тялото ни има нужда от количество, което се побира в шепата ни. Често обаче ядем много повече. Ако сервирате в по-малки чинии и чаши, ще забележите, че се насищате от по-малко и не изпитвате необходимост да си сипете допълнително. Само от факта, че виждаме празната чиния, мозъкът получава сигнал, че сме се заситили. Дори и да има изкушение за още някоя и друга хапка, то е по-малко от случая с големите чинии.

Не изяждайте всичко

Умението да спазваме мярка е ключът към здравословно хранене. За да може мозъкът да фиксира сигнала за засищане, яжте бавно. Ако в ресторанта са ви сервирали неочаквано голяма порция, просто помолете да ви опаковат част от нея за вкъщи.

Споделяйте

Ако не можете да устоите на десерта, не си разваляйте настроението, като се откажете от него, а просто го споделете с някой. Това правило работи отлично за всякакви други не толкова полезни за талията ястия - суши сет, огромна порция спагети, калорична салата. Освен че ще се насладите на вкуса, ще можете и да се радвате на самото споделяне на храната.

Хранете се в компания

Доказано е, че най-често преяждат хората, които се хранят сами. Затова винаги, когато е възможно, се хранете в компания. Най-добре е храната да е в голям съд средата на масата, от който всеки да си сипва в собствената чиния - освен приятното преживяване, когато сме сред хора, подсъзнателно се опитваме да не нахвърляме лакомо на ястията, за да има достатъчно за всички.

2. Скрити калории

Забравете за сладките напитки

Когато броим калории, често забравяме за напитките - понеже те не могат да заситят глада ни. Обаче кофеиновите, газираните и сладките напитки са много калорични. Ако ги изключите, ще се учудите колко много калории ще изчезнат от менюто ви. Пийте вода с лимон вместо натурален сок от кутия, кафе без мляко и захар, чаша бяло вино или розе вместо коктейл.


„Умни” сандвичи

Лесно е да превърнем засищащите бургери в полезни и наистина хранителни ястия. Например, приготвяйте ги с една филийка хляб, вместо с две, не прекалявайте с маслото, не слагайте майонеза и готови сосове, използвайте зеленчуци и пълнозърнест хляб с квас вместо бял.

3. Култивирайте полезни навици

Пийте вода

Много често преяждаме, защото сядаме на масата твърде гладни и тялото ни просто не успява да изпрати навреме сигнал за засищане към мозъка. Ако искате да приемате по-малки порции, пийте вода в течение на деня. Така ще ускорите метаболизма си и ще приемате храна навреме, вместо да отлагате, докато изпитате вълчи глад.

Салати

Ако имате навик да похапвате на крак между основните хранения бисквити, солети или чипс, заменете ги със зеленчуци. Яжте салата преди всяко ястие - зеленчуците са богати на фибри, които осигуряват усещане за ситост. Така ще изяждате много по-малки порции от основните ястия. Още един трик е да замените крутоните в салатите с ядки, а майонезените сосове - със зехтин и билки.

Замяна

Заменяйте най-калоричните продукти с по-полезни еквиваленти. Например - черен шоколад вместо млечен, пуешко месо вместо свинско, мед вместо захар, еспресо вместо капучино.

Не яжте пред екран

Храненето, докато гледате сериал или сърфирате в социалните мрежи е най-лесният и незабележим начин да преядете. За да намалите драстично приеманите калории, е достатъчно просто да се наслаждате на храната без смартфон, компютър или телевизор около себе си.

mila.bg