Събития

Отново предлагат активите на "Химко"

  12.11.2019 21:38             
Отново предлагат активите на \

Три години след като "Метахим импекс" купи активите на врачанския торов завод "Химко" от синдика на фалиралото предприятие, имотите и оборудването отново са обявени за продажба, съобщава capital.bg.

Този път търгът се организира от частен съдебен изпълнител по искане на Инвестбанк, която финансира сделката тогава. Началната цена, за която се предлагат над 700 дка земя, сгради и машини, е 23.8 млн. лв. Това е два пъти повече от сумата, която "Метахим импекс" плати през 2016 г., след като синдикът неколкократно сваля цената заради липса на интерес. Междувременно оборудване за около 4 млн. лв. беше нарязано и продадено за скрап.

Частен съдебен изпълнител Иванка Цонкова е обявила публична продан на няколко имота с обща площ 630 дка в индустриалната зона на Враца, допълнително 75 дка земя, която е била кариера за пясък, чакъл и глина, а след това се е използвала за депо за технологичен отпадък, както и всички сгради, инфраструктура, машини, оборудване и инструменти, които се намират на площадката. Общата цена на всичко е 23.8 млн. лв. с ДДС, като около една трета от нея е за недвижимите имоти, а останалата част е за оборудването. Върху имотите има различни тежести, свързани с неиздължения кредит към Инвестбанк. Евентуални оферти се приемат до края на работния ден на 2 декември.

"Метахим импекс" купи активите в средата на 2016 г., след като в продължение на две години синдикът на "Химко" се опитваше да ги продаде. За това време цената падна от близо 29 млн. лв. в началото до 12 млн. лв., колкото бяха платени от сегашния собственик. Сделката беше финансирана с 9 млн. евро кредит от Инвестбанк.