Здраве

6 признака, че имаме гастрит, без да подозираме

  11.11.2019 13:42             
6 признака, че имаме гастрит, без да подозираме

Гастритът е неприятно състояние, което означава възпаление на лигавицата на стомаха. Първите му признаци често приличат на обикновено стомашно разстройство или последствия от преяждане - затова и много хора не му обръщат внимание. Окончателна диагноза може да се постави само с помощта на ендоксопия, но има някои ранни прознаци, на които непременно трябва да обърнете внимание и при наличието им да посетите лекар.

Подут стомах

Има десетки прични за увеличаване на размерите на стомаха - и повечето от тях са напълно безопасни. Но ако чувствате подуване след почти всеки прием на храна или организмът ви реагира така на обичайни продукти, е необходимо да посетите специалист.

Киселини

При гастрит в червата обикновено се образува излишък от един вид бактерии - Helicobacter pylori. В нормалния случай стомахът изработва киселина за преработване на храната и смазка, която предпазва стените на корема. Тези бактерии обаче могат да нарушат производството на естетсвени защити, да променят активността на ензимите и да предизвикат киселини. Ако често усещате парене в областта на хранопровода, това може да е ранен знак за гсатрит.

Бързо се нахранвате

Ако, за да се заситите, ви трябва ? или дори 1/3 от обичайната ви порция, не бързайте да се радвате - това може да е симптом за заболяване. При гастрит в стомаха се натрупват газове, които предизвикват усещането за пълнота в стомаха и засищане.

Дефицит на В12

Този витамин е необходим за подъържане на здравословно ниво на енергия. Получаваме го от месото, яйцата, млечните продукти. Но споменатите вече бактерии Helicobacter pylori може да нарушат способността на тялото да извлича ползите от витамин В12.

Загуба на тегло

Още един симптом, който е важно да не пренебрегвате, е рязкото сваляне на килограми. Той често е предизвикан от това, че заради дискомфорт (чувство на тежест, подуване, киселини), хората се опитват да ядат колкото се може по-малко и по-рядко. Понижаването на апетита и бързото насищане също водят до отслабване. Затова се обърнете към лекар, ако отслабвате необичайно., без да полагате специални усилия.

Гадене

Гаденето е още един симптом за гастрит - почти всеки прием на храна е съпроводен от тези неприятни усещания.. Често е съпроводено със стомашно разстройство.

mila.bg