Здраве

Кои храни са нужни за здрава жлъчка

  11.11.2019 13:41             
Кои храни са нужни за здрава жлъчка

Нездравословното и нередовно хранене, обездвижването и пренебрежението към съветите на диетолозите много често водят до проблеми с жлъчката. Жлъчката е орган, необходим на тялото, за да преработва различното качество и количество храна, която приемаме.

Често при заболявания на жлъчния мехур човек променя характера си – става раздразнителен и неспокоен. Жлъчният мехур е орган, разположен от дясната страна на тялото, под черния дроб. Това е „депо” на жлъчен сок, който по време на всеки прием на храна, преминава в червата, за да се ускори храносмилането. Размерът на жлъчния мехур е малък – приблизително колкото средно голямо яйце. Отвътре е запълнен със зеленикав на цвят жлъчен сок.

Ако често претоварваме организма си с мазна, люта и пържена храна, богата на холестерол, принуждаваме жлъчката да работи в неправилен ритъм. Най-разпространената болест на жлъчния мехур е холецистит. Холециститът се дели на остър и хроничен, с образуване на камъни или без образуване на камъни.

Жлъчният мехур се състои от мускулна тъкан, която има функцията да се съкращава – с нейна помощ стените на мехура се свиват, което осигурява движение на жлъчката. При нарушение на подвижността на жлъчните пътища, възниква дискинезия. Дискинезията представлява нарушение на моториката на жлъчния мехур, което води до застой на жлъчката, нарушения в образуването и отделянето на жлъчния сок. Основен симптом е болка в дясното подребрие с регулярен или нерегулярен характер, лош апетит, горчив вкус в устата, в редки случаи – повръщане сутрин на жлъчен сок.

Дискинезията може да доведе до камъни в жлъчката. Камъните с по-малки размери са в състояние безпроблемно да се движат в дванадесетопръстника и да се изхвърлят. В случай че са по-големи обаче, могат да блокират жлъчните пътища и да предизвикат възпаление на жлъчния мехур (остър холецистит).

При бавно протичане на заболяването, холециститът се води хроничен. Хроничният холецистит се дели на два типа: Първият се развива бавно, без ясно изразени симптоми, в течение на няколко месеца или години. Вторият тип се образува след прекаран остър холецистит. Всяко от заболяванията се диагностицира с помощта на ултразвуково изследване. Чрез изследвания се установява също наличието на камъни в жлъчния мехур и признаци на възпаление.

За лечение заедно с медикаментите се препоръчва и диета. Менюто зависи от сложността и степента на заболяването. Метаболитните процеси в организма са пряко свързани с черния дроб, затова диетата при заболяване на жлъчния мехур трябва да има за цел да понижи натоварването и на черния дроб.

mila.bg