Здраве

4 лесни навика, за които щитовидната жлеза ще ни благодари

  11.11.2019 13:41             
4 лесни навика, за които щитовидната жлеза ще ни благодари

Щитовидната жлеза е органът, в голяма степен оказващ влияние на начина, по който се чувстваме. Именно тя отговаря за обмяната на веществата и затова дейността й определя нивото ни на енергия и общото здравословно състояние. Има някои прости навици, с които ще помогнете на щитовидната жлеза да работи по-добре и ще я защитите от среса и агресивната околната среда.

1. Семейна история

Отделете време и се запознайте с историята на роднините си. Склонността към някои заболявания се предава по наследство и ако ваши близки роднини са страдали от заболявания като диабет и разстройства на ендокринната система, трябва редовно да се записвате за контролни прегледи при ендокринолог.

2. Контрол

Още един полезен навик, който ще ви помогне да поддържате здрава щитовидна жлеза, е да контролирате нивото на тиреотропния хормон (ТТГ). Ако постоянно усщате слабост, сваляте или качвате килограми без причина, ако настроението ви постоянно се мени, ако имате запек, добре е да проверите нивото на този хормон. Освен това, ако чувствате изменения в шията и гърлото (например, затруднено гълтане и чувствате, че нещо ви пречи), непременно прегледайте щитовидната си жлеза.

3. Следете нивото на йод

За да функционира нормално, щитовидната жлеза има нужда от йод. Обичайно получваме това вещество от храната и като използваме йодирана сол. Дефицитът на йод в организма може да се установи само със специализирани изследвания. Имайте предвид, че излишъкът от йод може да бъде също толкова опасен, колкото и недостигът му, така че не си назначавайте препарати с йод самостоятелно, а ако имате съмнения, непременно се консултирайте с лекар.

4. Зеленчуци

Един от най-разпространените митове за здравето на щитовидната жлеза е, че консумацията на кръстоцветни (например, зеле), може да увреди този орган. Истината е, че, за да нанесат вреда тези зеленчуци, трябва да се консумират в огромни количества - по 10 кг дневно. Зеленчуците са важна част от здравословното хранене, затова не се отказвайте от тях.

mila.bg