Лайфстайл

Кои са предимствата и недостатъците на маникюра с гел лак в домашни условия

  11.11.2019 13:38             
Кои са предимствата и недостатъците на маникюра с гел лак в домашни условия

Гел лаковете стават все по-полярни, особено откакто започнаха да се използват широко и в домашни условия. Вече се предлагат множество варианти от малки UV-лампи за лично ползване. Какви са плюсовете и минусите обаче?

Плюсове

Това е идеалният тип лак, ако искате да сте безупречна. Има прекрасен блясък, който трудно се постига с обикновен лак и дълго време изглежда така сякаш сте го нанесли преди час.

Издръжлив е – ако е качествен и добре поставен, може да издържи до цели четири седмици.

Най-добрият за жените, които са много заети и не могат да отделят време за маникюр всяка седмица.

Подходящ е дори за домакини, защото и да миете чиниите и да чистите, няма да развалите лака.

Перфектен е за празничните дни, защото ще може да сготвите всички ястия, без да се притеснявате, че миенето, рязането и месенето ще унищожат лака.

Минуси

Не е лесен за използване от всеки. За да издържи дълго лакът и да изглежда безупречно, трябва да се постави на идеално изпилени, полирани и напълно гладки нокти, което не всяка жена може да постигне в домашни условия. Освен това, ако сбъркате с нанасянето е много трудно да се поправи грешката. Не можете просто да изтриете и да нанесете отново.

Трудно се сваля. Не може да се изчисти с обикновен лакочистител, а ви е необходим специален разтвор за отстраняване на гел лакове. Всеки пръст се завива отделно с памук с разтвора и отгоре с фолио за десетина-петнайсет минути и едва тогава лакът започва да пада, но понякога е нужно да се доизпили. Ако се направи с метален уред и с непрофесионален подход може да издраскате ноктите и да нараните сериозно горния им слой. За предпочитане е да се използват дървени инструменти и да се маха лакът слой по слой съвсем внимателно.

Въпреки че кара ноктите да изглеждат прекрасно, малко или много този тип лак, особено ако се използва дълго време без прекъсване, прави ноктите по-слаби и чупливи. Според специалисти, ако използвате единствено гел лакове за една година, след това ще имате нужда от поне шест месеца, за да възвърнете предишната здравина на ноктите си. Това важи особено, ако си го поставяте сами и най-вече сами го отстранявате.

Никога не белете този лак без предварително да сте поставили специален разтвор поне за десетина минути. Рискувате заедно с лака да отстраните и най-горния слой на ноктите.

mila.bg