Лайфстайл

5 причини за мъжкото мълчание във връзката

  11.11.2019 13:33             
5 причини за мъжкото мълчание във връзката

За повечето жени споделеният живот означава споделяне на проблемите и радостите – на глас. Мъжете от своя страна предпочитат да пазят някои подробности за себе си. Понякога обаче стават съвсем потайни. Кои са основните причини, поради които силната част от света започва игра на мълчанка.

Не обича да го контролират

Заради майчинския си инстинкт или по модели от собственото семейство много жени са убедени, че мъжът е неспособен да разреши и най-простите битови проблеми без строг женски контрол. А когато той направи опит да вземе самостоятелно решение, половинката му устройва скандал: „Защо не ми каза?” Затова просто спира да споделя за решенията, които взима. Приемете, че любимият ви е в състояние да взима адекватни решения, покажете му доверието си и той отново ще започне да споделя с вас.

Имате различни представи за „важни” неща

Ако той не ви разказва как е минал денят му, а лежи на дивана и зяпа в телефона си, това не означава, че крие нещо. Вероятно по неговите критерии не се е случило нищо важно, за което да ви разкаже. Ако и вие млъкнете и започнете да го гледате обвинително, ще се почувства виновен несъзнателно и още повече ще се затвори в себе си. Не си мислете, че не ви обича и уважава – възможно е просто да е изморен.

Отстоява правото си на лично пространство

Забелязали ли сте, че жените по-често използват „ние”, а мъжете „аз” форма на изразяване? Причината не е, че пренебрегват половинката си, а че имат нужда от пространство за свободно дишане. Осъзнайте, че има неща от живота му, които няма нужда да знаете – затова той не ви ги споделя. Вместо да му се сърдите, погрижете се за собствената си зона за личен комфорт.

Обидил се е

Ако любимият ви упорито мълчи, възможно е да се чувства обиден. Не подхващайте тактиката „атаката е най-добрата защита”, а помислете за отношението си към него. Ако осъзнаете, че се сърди с право, извинете се – умението да поднесеш извинения е ценно качество, което само ще заздрави връзката ви. Но ако обидената поза се превърне в хронично състояние, не се поддавайте на манипулациите.

Не ви обича

Това е най-кошмарният сценарий, но не е невъзможен. Ако той съзнателно ви игнорира, не ви се обажда, присъствието ви го дразни и гледа да не сте заедно – вероятно се страхува от скандал и иска вие сами да стигнете до идеята за раздяла. В този случай най-доброто, което може да направите за себе си, е да сложите край на връзката.

mila.bg