България

Панагюрското златно съкровище си идва у дома за 70-ия си рожден ден

  11.11.2019 12:31             
Панагюрското златно съкровище си идва у дома за 70-ия си рожден ден

Панагюрското златно съкровище ще се върне у дома този понеделник и ще остане до 16 декември  в специално изградената за него през 2012 г. зала-трезор в местния Исторически музей Това съобщиха от културната институция в средногорския град.

През настоящата 2019 година се навършват 70 години от откриването на уникалните 9 златни съда, открити от братя Бейкови на 8 декември 1949 г. Панагюрци си спомнят 1 ноември 2010 г., когато в препълнената зала на театъра в града покойният вече проф.д-р Лъчезар Цоцорков дава публично обещание на своите съграждани, че ще направи всичко възможно, за да може уникалното Панагюрско златно съкровище да се връща за по един месец в родното си място.

Пак, благодарение на усилията на Цоцорков, изпълнителен директор на медно-обогатителния комбинат „Асарел Медет“, един голям родолюбец и патриот, са направени две златни копия на съкровището-едното от тях е за Историческия музей в Панагюрище, а другото-за Националния исторически музей в София.

Подписано бе и споразумение между Министерство на културата, местната община и МОК “Асарел Медет“, по силата на което тракийският шедьовър гостува в Панагюрище, където е намерено преди 70 години.

Годишнината от откриването на Панагюрското съкровище съвпада с откриването на посмъртна изложба на проф. Емил Мирчев в Историческия музей в Панагюрище, посветена на личността на професора, който е участвал в изработката на двете копия на Панагюрското златно съкровище, едното от които се съхранява в музея. Предстои и провеждането на кръгла маса.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна дестинация за туристи.

монитор